Nadměrná konzumace mastných ryb zvyšuje riziko předčasné smrti o 50 %. Zjistili to švédští vědci. (Foto: Pixabay)
Odborníci dlouhodobě sledují výživu sedmdesátníků, uvádí MedicalXpress s odkazem na studii publikovanou v časopise AMA Network Open.
Experimentu se zúčastnilo více než tisíc lidí.
Desetileté sledování ukázalo, že dobrovolníci s nejvyšší hladinou polychlorovaných bifenylů (PCB) umírali o 50 % častěji než ostatní rizikové skupiny.
Zdůrazňuje se, že PCB obsahují převážně mastné ryby (zejména losos a sleď), a také masné a mléčné výrobky.
Odborníci jsou přesvědčeni, že by spotřeba těchto potravin měla být umírněná.
Publikace uvádí, že autoři nezohlednili rizikové faktory spojené s kardiovaskulárními onemocněními: vysoký krevní tlak, cukrovku, kouření, obezitu a zvýšený cholesterol.
Zdroj: medicalxpress.com