V posledních několika letech obliba avokádového oleje skutečně vzrostla díky mnoha známým zdravotním přínosům avokáda. Jsou však všechny avokádové oleje na americkém trhu stejné? Ne tak docela. (Foto: PBD)
Nový výzkum zveřejněný v časopise Food Control zjistil, že podobně jako u olivového oleje se čistota a kvalita avokádového oleje výrazně liší.
Zpráva zjistila, že naprostá většina komerčně dostupných avokádových olejů označených jako „extra panenský“ a „rafinovaný“ je falšovaná a/nebo nekvalitní. U neuvěřitelných 82 % z nich bylo také zjištěno, že žluknou před uplynutím doby použitelnosti.
Znepokojující je, že tři z 22 „avokádových olejů“ testovaných v rámci výzkumu vůbec neobsahovaly avokádový olej, ale byly složeny z něčeho úplně jiného, například ze sójového oleje.
Spoluautorka studie Selina Wangová říká, že očekávala, že ve složení najde „určité procento falšovaných látek“, ale místo toho byla šokována zjištěním, že všechny testované avokádové oleje byly falšované.
„Tato studie analyzovala avokádové oleje, které jsou v současné době na trhu v USA, aby zhodnotila jejich kvalitu (např. volné mastné kyseliny, peroxidová hodnota, UV absorbance, vitamin E) a čistotu (např. mastné kyseliny, steroly, triacyglyceroly),“ uvedla.
„Naše výsledky ukázaly, že většina komerčních vzorků byla zoxidována před dosažením data spotřeby uvedeného na lahvi. Kromě toho bylo u dvou „extra panenských“ a jednoho „rafinovaného“ vzorku potvrzeno falšování sójovým olejem v množství blízkém 100 %.“
Zdroj: thecounter.org