Jídlo smažené na oleji v každém případě škodí lidskému zdraví. Nejméně trans tuků však při tepelném zpracování produkuje kokosový olej. (Foto: Needpix)
V rozhovoru pro agenturu městských zpráv Moskva to uvedl profesor Moskevské státní lékařské univerzity Sečenova a gastroenterolog Alexej Bujeverov.
Ten v této souvislosti připomněl, že lidský organismus není přizpůsoben k trávení trans tuků. Tyto tuky totiž poškozují stěny cév a mohou způsobit rakovinu a cukrovku druhého typu.
„Rostlinný olej se dá užívat v menším množství hlavně pro úpravu salátů. Do jisté míry uspokojuje potřebu nenasycených mastných kyselin,“ dodal lékař.
Podle jeho slov je nejužitečnější dýňový olej. Je totiž bohatý na vitamin E (přírodní antioxidant) a obsahuje nejvíce polynenasycených tuků, které se účastní ochrany cévních stěn před aterosklerózou, zlepšují spermatogenezi a funkci centrální nervové soustavy.
Zdroj: snews.com