Vědci Harvardské univerzity zveřejnily výsledky výzkumu, podle kterého nadměrné požívání sodovky a dalších sladkých nápojů zvyšuje riziko ranní smrti.
V novém výzkumu vědci ukázali, že existuje spojení mezi pitím sladkých nápojů a předčasným úmrtím kvůli rakovině, nemoci cév nebo srdce.
Jak uvádí odborníci, lidé, kteří pijí 3 nebo 4 sklenice sodovky týdenně, umírají o 6 procent častěji než ti, kteří ji vůbec nepijí.
Ukázalo se, že každodenní pití sladkých nápojů zvyšuje riziko smrti o 14 procent kvůli jedné sklenici sodovky denně, pokud člověk pije dvě až čtyři – riziko se zvyšuje o 21 procento.
Vědci dospěli k tomuto názoru, když zanalyzovali údaje, které byly získány v době od 1980 roku do 2014 v rámci projektů Health Professionals Follow-up Study a National Health and Nutrition Examination Survey.
Zúčastnilo se jich více než 100 tisíc mediků, kteří souhlasili s dlouhodobým pozorováním jejich zdraví.
Zdroj: ahajournals.org