Vědci z University of Texas MD Anderson Cancer Center uvedli, jaká strava, kterou téměř každý jí, zvyšuje riziko rakoviny. Informoval o tom portál Food News. (Foto: Pixbay)
Vědci provedli experiment na myších. Některým zvířatům bylo podáno množství sacharózy srovnatelné s objemem spotřebovaným v mnoha západních zemích, zatímco jiná dostala škrobovou stravu bez cukru.
Odborníci dospěli k závěru, že zvýšení hladiny cukru v krvi v první skupině způsobilo rychlý růst nádoru.
Navíc vědci zjistili, že kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a stolní cukr vedly ke zvýšení metastáz v plicích myší.
Odborníci doporučují omezit příjem cukru, aby se minimalizovalo riziko rakoviny, cukrovky, obezity a srdečních chorob.
Doporučují věnovat pozornost tomu, že kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy může být obsažen v mnoha výrobcích: bonbóny, zmrzlina, džem, želé, džusy, jogurt, pečivo a další.
Odborníci také doporučují jíst ovoce namísto sladkostí a nahradit stolní cukr ve vaší stravě medem.