Desítky odborníků byly požádány, aby se ve zvláštním čísle časopisu Animal Frontiers zabývaly vědeckými poznatky o tvrzeních, že konzumace masa způsobuje nemoci a škodí planetě. (Foto: Flickr)
Varovali před všeobecným společenským tlakem na rostlinnou stravu a tvrdili, že chudší komunity s nízkým příjmem masa často trpí zakrňováním, chřadnutím a chudokrevností, což je způsobeno nedostatkem životně důležitých živin a bílkovin.
Tisíce vědců po celém světě se také připojily k Dublinské deklaraci, skupině, která prohlašuje, že chov hospodářských zvířat je pro společnost příliš důležitý na to, aby se „stal obětí fanatismu“. Říkají, že mnohá negativní tvrzení o mase v naší stravě jednoduše nejsou pravdivá.
Skupina Dublinská deklarace zveřejnila prohlášení, které umožňuje signatářům z celého světa připojit se k obhajobě stravy podporované masem a popírat běžná tvrzení institucí establishmentu proti chovu hospodářských zvířat v zemědělství. Vědci zejména zdůrazňují, že maso zajišťuje příjem vitaminu B12 v lidské stravě, hraje významnou roli při dodávání retinolu, omega-3 mastných kyselin a minerálních látek, jako je železo a zinek, a také důležitých látek pro metabolismus, jako je taurin a kreatin. Neexistuje žádný veganský ekvivalent, který by tyto nutriční potřeby naplňoval, a k jejich udržení je často zapotřebí řada doplňků stravy.
Vědci upozorňují, že pouze dobře situovaní (bohatší) lidé mají prostředky na to, aby se ve svém jídelníčku vzdali masa a konzumovali pouze zeleninu a sacharidy. Jinými slovy, veganství je ideologií prvního světa, která je pro většinu světové populace nepraktická. Dokonce i v Indii, rozvojové zemi, kterou aktivisté bojující proti masu často citují pro její náboženský postoj proti zabíjení zvířat, je stále 70 % obyvatel, kteří jedí maso.
Vyvráceny jsou i dřívější studie (například studie Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factor Study, publikovaná v časopise The Lancet v roce 2020) varující před „nebezpečím“ masa. Doktorka Alice Stantonová z Královské vysoké školy chirurgů v Irsku, jedna z autorek přehledu tvrzení proti masu, uvádí: „V současné době se v Irsku provádí několik studií, které se týkají masa:
„Zveřejněné recenzované důkazy znovu potvrzují, že [zpráva o rizikových faktorech globální zátěže nemocí z roku 2019], která tvrdila, že konzumace i nepatrného množství červeného masa poškozuje zdraví, je fatálně vědecky chybná… Ve skutečnosti by odstranění čerstvého masa a mléčných výrobků ze stravy poškodilo lidské zdraví. Zvláště negativně by byly postiženy ženy, děti, starší lidé a lidé s nízkými příjmy.“
Hnutí proti masu má nejspíše kořeny v astroturfu. Pro-veganský výzkum bývá financován globalistickými institucemi, jako je OSN a WEF, které daly jasně najevo, že chtějí, aby se maso stalo spíše „vzácnou pochoutkou“ než základem stravy.
Toho by se dalo dosáhnout různými prostředky, ale hlavním nástrojem by bylo zdanění emisí zemědělců a zemědělských produktů, které by vedlo k umělému zvýšení cen. OSN doufá, že se jí podaří odradit velkou část obyvatelstva od masa tím, že se stane cenově nedostupným. To je podobná taktika, jakou doporučují pro odklon od „fosilních paliv“. Pokud je cena problémem a přesto potřebujete bílkoviny, globalisté doporučují falešné maso (které je prozatím dražší než skutečné maso) nebo přechod na stravu třetího světa a konzumaci brouků.
OSN tvrdí, že jejím cílem je prosadit do roku 2050 stravu lidí zcela bez masa a mléčných výrobků, aby „bojovala proti změně klimatu“, ačkoli byla v minulosti přistižena, že značně přehání, jak moc se metan z chovu hospodářských zvířat podílí na celkových emisích.
I když věříte, že klimatická krize skutečně existuje (přestože pro tento humbuk neexistují žádné důkazy), stále zůstává faktem, že emise z chovu hospodářských zvířat tvoří zanedbatelnou část údajných „skleníkových plynů“. Pokud byste se stali vegany, ničeho byste pro záchranu planety nedosáhli.
Když klimatická hysterie není účinná, stejné skupiny se snaží lidi od masa odradit pomocí podvodných obav o zdraví. V poslední době jsme to viděli v otázce masa i spotřebičů na zemní plyn. Neopodstatněná tvrzení o zdravotních rizicích jsou propagována s využitím korporátních médií jako zesilovače a důkazy, které prokazují, že tato tvrzení jsou nesprávná, se nikdy nezabývají.
Bez pravidelného přístupu k masu může být obrovské množství lidí závislé na vyráběných doplňcích stravy, aby si udrželi zdraví. Velká část těchto doplňků se vyrábí v zámořských zemích, které se mohou stát nepřátelskými a přerušit vývoz. Nemluvě o tom, že vlády by mohly kontrolovat i dodávky pro své vlastní občany jako páku. Kvůli cenovému faktoru potravin by bylo udržení současné populace neudržitelné, což by vedlo buď k masovému hladovění, nebo k záměrnému snižování počtu obyvatel.
Zdroj: indiatoday.in