Skupina biologů z Indie a USA zjistila, že konzumace vlákniny a pecek granátového jablka snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, stejně jako potlačuje zánět ve střevech. Uvádí se to v článku zveřejněném v časopise Nature Communications. (Foto: ilustrační)
„Naši kolegové se dříve domnívali, že látky obsažení ve vláknině a peckách granátových jablek jednoduše potlačují zánět. My jsme ale zjistili, že to není jejich jediný přínos," uvedl vědec Rajbir Singh z Univerzity v Louisville (USA).
Podle Singha je již dlouho známo, že bakterie absorbují některé flavonoidy, rostlinné signální molekuly a antioxidanty a přeměňují je na řadu dalších látek. Experimenty ukázaly, že extrakt z granátového jablka, který „štěpil" bakterie, ovlivnil složení hlenu pokrývající střevní stěnu. Látka, která se v důsledku tohoto jevu vytvořila, chránila tělo před pronikáním toxinů a jiných cizích molekul z potravy. Stejně tak významně snížila pravděpodobnost vzniku rakoviny.
Dne 11. ledna bylo uvedeno, že podíl vlákniny ve formě celozrnného chleba, který je v denní stravě větší než 35 g, dokáže snížit riziko předčasného úmrtí až o jednu třetinu.
Zdroj: nature.com