Nebezpečné mikroorganismy obsažené v syrovém mase a rybách často zůstávají na různých kuchyňských površích a mohou vést k otravě jídlem. (Foto: Flickr)
Pokud ovšem po vaření ihned uklidíte, nemusíte se kontaminace obávat. Ovšem pouze za předpokladu, že jste kompletně umyli všechna místa, kam se mikrobi mohli dostat.
Vědci z Rutgersovy univerzity a Univerzity Severní Karolíny v Chapel Hill (USA) se rozhodli zjistit, které místo v kuchyni je nejšpinavější a nejnebezpečnější.
Pozvali 370 lidí, aby si uvařili krůtí řízky a salát. Předtím vědci infikovali maso bakteriofágem MS2, který je pro člověka bezpečným indikátorem pro měření kontaminantů.
Když účastníci experimentu dokončili vaření, vědci odebrali vzorky ze všech povrchů. Hádejte, který byl nejšpinavější?
Nejšpinavějším místem v kuchyni se tedy staly sklenice s kořením a polička, na které leží. Když vaříme, zpravidla bereme koření, aniž bychom si předtím utřeli ruce.
Výsledkem je, že na nádobkách zůstává spousta bakterií. A když pak umyjeme stůl, talíře, nože a další předměty, zapomeneme otřít samotné stojany na koření.
Mimochodem, na druhém místě v žebříčku nejšpinavějších kuchyňských prostor se umístila prkénka na krájení a na třetím víka od odpadkových košů…
Zdroj: bs.info