Vědci Iowské univerzity zjistili, že hormon sytosti (cholecystokinin) napomáhá snížení rizika vypuknutí Alzheimerovy choroby – těžké formy demence, která je neléčitelná a vede ke smrti. Informuje o tom tisková zpráva na EurekAlert!.
Experti zanalyzovali údaje, které získali při vyšetření 287 lidí v rámci projektu Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI).
Cholecystokinin byl odhalen v tenkém střevě, kde hormon napomáhá pohlcování tuků a proteinů, a hipokampusu, což je oblast mozku, která se účastní vytváření emocí a procesu přechodu krátkodobé paměti na dlouhodobou.
Výzkum ukázal, že u lidí s vyšší úrovní hormonu se riziko mírné kognitivní poruchy, která předchází Alzheimerově chorobě, snižuje o 65 %.
Při zvýšení obsahu pro mozek potenciálně toxického tau proteinu cholecystokin více neovlivňoval narušení paměti.
Vědci chtějí prozkoumat, jaká konkrétní strava napomáhá zvýšení úrovně hormonu sytosti v organismu člověka. Umožní to vypracovat metody léčby Alzheimerovy choroby nebo zastavení jejího progresu.
V současné době touto formou demence trpí přes 26 milionů lidí a očekává se, že do roku 2050 se počet zčtyřnásobí.
U pacientů postupně dochází ke ztrátě dlouhodobé paměti, vznikají problémy s řečí a kognitivních funkcí, nakonec nemocní ztrácí schopnost se o sebe starat.
Zdroj: eurekalert.org