Díky rozsáhlému zkoumání rakovinových buněk, které prováděli polští vědci, se podařilo zjistit, že pravidelná konzumace některých druhů rostlinné stravy může sloužit jako prevence proti onkologickým onemocněním. (Foto:
Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu, který aktivně napomáhá v imunitním boji proti rakovinovým buňkám. Tento rostlinný pigment se také aktivně podílí na produkci pohlavních hormonů a pomáhá tělu při tvorbě silné kostní struktury.
Betakaroten zlepšuje stav sliznic, má blahodárný vliv na regeneraci nervových buněk a také posiluje odolnost těla vůči infekcím. Každodenní konzumace mrkve je proto výbornou prevencí v celkovém zdravotním stavu.
Díky svým užitečným vlastnostem je mrkev často přirovnávána k jablku, cibuli a česneku.
Navíc léčebné výhody mrkvové šťávy jsou užitečným bonusem z konzumace mrkve — mrkvová šťáva pomáhá v případě zvýšené hladiny kyselosti v žaludku, ničí bakterie v ústní dutině a také pomáhá při nachlazení.
Není však žádoucí pít více než jednu skleničku mrkvové šťávy denně.
Dalším preventivním prostředkem v onkologii jsou jablka.
Na základě sledování kontrolní skupiny respondentů s ohledem na jejich stravování se ukázalo, že riziko vzniku rakoviny střev je poloviční u těch, kteří jedli více než jedno jablko denně.
Tato vlastnost jablek je vysvětlována tím, že obsahují velké množství organických sloučenin obsahujících kyslík.
Právě tyto sloučeniny nedovolí nezávislým sloučeninám poškozovat tkáně a tím brání rozmnožování rakovinových buněk.