Vědci z univerzitní kliniky v Essenu identifikovali kyselinu glycyrrhizovou v kořenu lékořice, která dokáže potlačovat koronavirus. Výsledky výzkumu jsou publikovány v knihovně bioRxiv. (Foto: Pixabay)
V průběhu laboratorních studií vědci připravili extrakt z kořene lékořice v koncentraci 8 mg/ml. Poté, po dobu jedné hodiny při teplotě 37 stupňů, byl extrakt zředěný v různých dávkách (0,002-4 mg/ml) inkubován ve stovce 50% infekčních dávkách koronaviru, a poté na souběžných buňkách Vero E6.
Vodný extrakt z kořene lékořice vykazoval neutralizační účinek při koncentraci 0,5–1 mg/ml, která je nižší než u čaje z této rostliny. Autoři studie předpokládají, že tento čaj by mohl být účinnou doplňkovou léčbou koronaviru.
Antivirové vlastnosti kyseliny glycyrrhizové, která má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, byly již dříve prokázány u herpes simplex (jednoduchého oparu) a některých dalších virů.
Autoři studie uvádějí, že je třeba podrobněji studovat vlastnosti kořene lékořice a zejména glycyrrhizinu, aby se prokázal terapeutický účinek proti koronaviru. Je již známo, že tato látka je bezpečná a snadno tolerovatelná.
Pandemie koronaviru zaplavila celý svět. Celkem je touto infekcí nakaženo asi 75,5 milionu lidí, z nichž asi 1,7 milionu zemřelo. Nejvíce případů bylo zaznamenáno v USA, Indii a Brazílii.
Zdroj: biorxiv.org