Potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje ve sledování kvality výrobků, které se dostávájí na regály českých obchodů. Tentokrát bylo objeveno několik potravin, které se již na pohled zdají být pro konzumaci nebezpečné. Dříve byla pozornost médií zaměřená hlavně na kauzy s polskými výrobci. (Foto: Max Pixel)
Po analýze odborníci potvrdili, že v řadě zabavených výrobků byla zjištěna závažná porušení, které mohou ohrožovat lidské zdraví.
Při prohlídce vietnamského obchodu ve Slavkově našli inspektoři zkažené francouzské víno značky J. P. Chenet, které se dá najít v téměř každém supermarketu Česka. Bílé víno bylo silně oxidováno a zhnědlo. Důvod poškození tohoto vína není specifikován, může to být nesprávné skladování, špatný korek nebo dávno vypršená doba trvanlivosti.
V ostravském Makru experty zaujalo chalupářské hovězí maso polské značky Delux.
„Výrobek obsahoval méně masa, než bylo uvedeno na obale,“ napsala inspekce k masné konzervě.
V Penny Marketu v Dobřanech našli inspektoři pekingské zelí původem z Polska s nadměrným množstvím pesticidů.
„Byl v něm více než desetinásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu fluazifop-P," uvedla SZPI.
Ve stejném obchodu inspektoři odhalili vadné růžové hrozny z Peru, které také obsahovaly nadměrné množství pesticidů.
Média již několik let píší o zkažených a dokonce i nebezpečných potravinách, které do ČR dováží polští výrobci. Portál Novinky v roce 2012 psal o jedlé soli, kterou polští výrobci nahradili technickou. V roce 2013 se v českých médiích objevily zprávy o závadném koňském mase, okurkách a zelí. Letos se média několik měsíců zabývala tématem polského masa se salmonelou.