Už žádné levné maso: Stephan von Bülow, šéf steak řetězce „Block House“, připravuje zákazníky na vyšší ceny. (Foto: Flickr)

„Každý, kdo si v budoucnu objedná telecí řízek, bude muset zaplatit nejméně 25 eur. Musíme zaplatit dobré životní podmínky pro zvířata: Pokud mají být zvířata chována způsobem vhodným pro daný druh, stojí to více peněz,“ upozorňuje von Bülow.

Block House je dobrým příkladem: „Náš mladý dobytek zůstává se svými matkami šest měsíců po narození, je na pastvinách nejméně šest měsíců v roce a v zimě je v otevřených stájích, které může kdykoli opustit. Léky jsou k dispozici, pouze pokud je to z lékařského hlediska skutečně nutné. Svým smluvním zemědělcům dáváme také jasná pravidla, pokud jde o kvalitu píce.“

To má důsledky, varuje von Bülow: „Časy, kdy se řízek prodával za méně než deset eur, jsou pryč.“

Generální ředitel také oznámil vyšší mzdy. „Ti, kteří pro nás pracují, jsou placeni nad rámec kolektivní smlouvy. Ale také musíme, protože zejména v době koronavirové krize jsme ztratili mnoho zaměstnanců v oblasti stravování a v jiných průmyslových odvětvích. “

Von Bülow varuje, že v celém restauračním provozu musí dojít k přehodnocení, pokud jde o zacházení se zaměstnanci, jejich mzdu a také ceny masa: „V minulosti došlo k mnoha chybám. Ale takto to nemůže pokračovat. “

Pouze tak si zákazníci mohou být jisti, že dostávají na talíř „poctivý, rozumný a zdravý kus masa“.

Von Bülow: „Jsem proto přesvědčen, že ochota zákazníků platit za kvalitu se bude i nadále zvyšovat.“

Co může také ovlivnit cenu potravin?

  • Krávy produkují příliš mnoho metanu zhoršujícího globální oteplování. Burger King plánuje situaci zlepšit změnou krmiva
  • Slepice, králíci, prasata a další hospodářská zvířata by po roce 2027 neměla být chována v klecích. Požadují to europoslanci ve své čerstvě schválené rezoluci.

Zdroj: pz.cz, bild.de