Když jde o vaše provinilé potěšení z rychlého občerstvení, raději byste nevěděli, co se při jeho výrobě použilo. Ne, nechcete vědět, kolik kalorií obsahuje váš Frosty. (Foto: Flickr)
A ne, samozřejmě nechcete vědět, jestli si člověk, který vám dělal McDouble, zapomněl ráno umýt ruce. Prostě to vypustíte z hlavy.
Ale rozhodně nebudete schopni dát na molekulární úroveň výsledky studie z 258 hamburgerů.
Startup Clear Labs se sídlem v Bay Area vybral hamburgery z maloobchodních prodejen a řetězců rychlého občerstvení v severní Kalifornii, aby poskytl obecnou představu o trhu s hamburgery, včetně vegetariánských a nehovězích variant.
Podle zprávy časopisu Fortune výsledky zjistily, že tři hamburgery obsahovaly krysí DNA a jeden hamburger obsahoval lidskou DNA. Jeden z hamburgerů se stopami krys byl vegetariánský, stejně jako hamburger, který obsahoval lidskou DNA.
Přestože společnost Clear Labs nedokáže určit přímý zdroj stop DNA, domnívá se, že „nejpravděpodobnější příčinou byly výkaly v případě krys a vlasy v případě lidského genetického materiálu, které byly náhodně přimíchány během výrobního procesu“.
Společnost Clear Labs upozornila, že některé krysí a lidské DNA v hamburgerech mohou spadat do přijatelného regulačního rozmezí. Jinými slovy, nezabije vás.
A nejsou to jen hovězí hamburgery, u nichž byl zjištěn obsah méně než žádoucích složek. U 24 % vegetariánských burgerů byl zjištěn problém, přičemž dva burgery obsahovaly maso a jeden burger z černých fazolí neobsahoval vůbec žádné fazole. A 4 % hamburgerů (z nichž 11 bylo vyrobeno z rostlinných produktů) obsahovala patogenní DNA, která by mohla způsobit onemocnění přenášená potravinami.
Bohužel není možné zjistit, kteří prodejci a restaurace inkriminované hamburgery prodávají. Společnost Clear Labs neoznačuje žádnou z konkrétních značek, protože není organizací, která by hlídala spotřebitele.
Zdroj: independent.co.uk