Exkluzivní šetření deníku Daily Mail vás možná přiměje přehodnotit svou příští objednávku smaženého kuřete v amerických řetězcích rychlého občerstvení v USA. (Foto: Youtube)
Vyšetřování odhalilo, že tyto restaurace do kuřecího masa přidávají přísady, konzervační látky a další bílkoviny, aby udržely nízké náklady.
Některé z těchto položek menu jsou označovány jako „prémiové“ nebo „výhradně z bílého masa“, ale zdaleka tomu tak není, místo toho obsahují přísady, jako jsou mořské řasy a dokonce dřevní hmota.
Zpráva uvádí, že v kuřecích hamburgerech nebo nugetách v restauracích rychlého občerstvení se skrývá více než 120 přísad. Tyto složky jsou uvedeny níže podle jednotlivých restaurací:
McDonald’s
Trvale oblíbené kuřecí nugety McDonald’s McNuggets se v minulosti staly středem kontroverze – poté, co se v roce 2010 objevilo dnes již vyvrácené video, na kterém se do nuget údajně dostává „růžový sliz“.
Značka se snažila tento mýtus vyvrátit, ale pamlsky stále nejsou vyrobeny ze stoprocentního kuřecího masa.
Nugetky sice obsahují bílé vykostěné kuřecí maso, ale jsou také plné několika druhů mouky, dochucovadel, koření, kyseliny, kvasnicového extraktu, dextrózy a tuhé citronové šťávy.
Wendy’s
V placičce klasického kuřecího sendviče Wendy’s tvoří kuřecí prsa pouze 56 % masa.
Zbylých 44 procent tvoří směs vody, pšeničné mouky, škrobu, kyselin, koření a ochucovadel v prášku. Dále obsahuje plně rafinovaný sójový olej, kypřící prostředek a další neobvyklé přísady, jako je dehydrovaný kuřecí prášek a kouřové aroma.
Placka, houska a majonéza obsahují více než pět alergenů, takže se vyplatí zkontrolovat recept, než se do něj pustíte, pokud máte nějaké alergie.
Carl’s Jr.
Nugety Carl’s Jr se od ostatních výrobků na trhu odlišují svým charakteristickým hvězdicovitým tvarem.
Podle deníku The Daily Meal obsahují také některé neobvyklé přísady – konkrétně „příchuť kuřecího masa“.
List uvádí, že nugety obsahují hovězí příchuť, která má v sobě tři různé druhy bílkovin (z hydrolyzované sóji, pšenice a kukuřičné bílkoviny) a hovězí tuk.
Co se týče pikantního kuřecího sendviče, ten údajně obsahuje „izolovaný ovesný produkt“ v placičce a mikrokrystalickou celulózu v housce – což je rafinovaná dřevní hmota.
Subway
Řetězec Subway čelil v minulosti kritice kvůli tvrzení, že některé jeho kuřecí výrobky byly vyrobeny z jiného než kuřecího materiálu. Společnost Subway na tato tvrzení reagovala a uvedla, že její „kuřecí maso pečené v troubě a kuřecí proužky jsou vyrobeny ze 100 % výhradně z bílého kuřecího masa“.
Její výrobky však rozhodně nejsou vyrobeny pouze z kuřecího masa. Její kuře pečené v troubě obsahuje také dochucovadla, bramborový škrob a karagenan.
Jedná se o chemickou sloučeninu, která je bezpečná pro konzumaci, ale vyrábí se z částí různých červených mořských řas. Používá se k zahušťování potravin a nemá žádnou výživovou hodnotu.
Jack in the Box
Společnost Jack in the Box má ve svém jídelním lístku různé nabídky na bázi drůbeže, včetně kuřecích řízků a nugetek.
Tyto výrobky často obsahují pšenici a mléko, takže alergici by si měli zkontrolovat seznam složek.
Maso v kuřecím popcornu obsahuje mezi dalšími složkami kuřecích prsních proužků s žebírky, vodou a bramborovým škrobem také „izolovaný ovesný výrobek“.
Whataburger
Podle serveru The Daily Meal není značná část kuřecích proužků v jižanském stylu tohoto řetězce čistě kuřecím masem, až 12 % každé nabídky obsahuje složky, jako je voda, fosforečnan sodný a izolovaná sójová bílkovina.
Izolovaná sójová bílkovina, která se získává ze sójových bobů, je běžnou přísadou ve zpracovaných potravinách a slouží k jejich zvětšení.
Tato poslední složka je běžnou součástí zpracovaných potravin, uvádí prodejna. Izolovaná sójová bílkovina, která se získává ze sójových bobů, je cenově výhodným způsobem, jak zvýšit objem potravin.
Lidé s potenciálně nebezpečnou alergií na sóju by se však měli vyhýbat všemu, co obsahuje sójovou bílkovinu.
Burger King
Podle deníku The Daily Meal obsahují kuřecí nugety Burger King vedle kuřecích prsou a žebírek také celou řadu dochucovadel.
Patří mezi ně autolyzovaný kvasnicový extrakt, látka získaná z kvasnic, a další zvýrazňovače chuti včetně guanylátu disodného, což je forma soli, která se někdy používá společně s glutamátem sodným a kterou lze nalézt také pod názvem E627.
Jsou také nevhodné pro všechny, kteří nemohou jíst vejce, mléko, pšenici, lepek nebo celer.
Domino’s
Ačkoli je známá spíše pro svou pizzu než pro tradiční kuřecí křehké maso nebo nugetky, v nabídce tohoto giganta rychlého občerstvení jsou také další přísady drůbežího masa.
Jeho grilované kuře obsahuje desítky složek včetně modifikovaného kukuřičného škrobu, modifikovaného potravinářského škrobu a lipolyzovaného máslového oleje.
Modifikovaný škrob se obvykle používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor a k prodloužení trvanlivosti potravin.
Dairy Queen
Kuřecí proužky společnosti Dairy Queen obsahují značné procento jiných složek než čistého masa. Neupravené kuřecí hranolky ze svíčkové obsahují až 18 % roztoku vody, hydrolyzované sójové bílkoviny, soli a fosforečnanů sodných.
Fosforečnan sodný se používá ke zlepšení struktury kuřecího masa a k jeho delšímu uchování čerstvosti.
Zástupce společnosti Dairy Queen uvedl: „Naše kuřecí proužky jsou 100% ochucené kuřecí maso bílé barvy. Každý kuřecí proužek je jedna svíčková, která je marinovaná a obalená v chlebu pro dosažení maximální chuti. Na stránkách DairyQueen.com sice poskytujeme veřejnosti seznam ingrediencí, ale z konkurenčních důvodů se zdržujeme uvádění přesné receptury nebo procentuálního zastoupení ingrediencí.
Arby’s
Podle serveru The Daily Meal obsahuje Buttermilk Chicken Fillet překvapivou složku, která pomáhá zvýraznit jeho chuť – proteinový koncentrát.
Jak uvádí, syrovátkové bílkoviny, které běžně konzumují sportovci a kulturisté, se často přidávají do jiných potravin, aby jim dodaly texturu a chuť a pomohly jim déle vydržet na pultech.
White Castle
Tvar nabídky kuřecího masa v tomto řetězci může být vodítkem, že se nejedná o stoprocentní maso.
Tyto kroužky obsahují rozsáhlý seznam přísad, včetně konzervační látky karagenan – která se získává z mořských řas – a vařeného kuřecího masa v prášku.
Toto vysvětlení může věci objasnit.
A nedávná studie z Imperial’s School of Public Health zjistila, že vyšší spotřeba ultra zpracovaných potravin (jako jsou ty výše uvedené) může být spojena se zvýšeným rizikem vzniku a úmrtí na rakovinu.
Člověk by se mohl divit, proč společnost BlackRock, největší světový správce aktiv dohlížející na biliony dolarů, nezatřásla průmyslem rychlého občerstvení, který podle všeho spotřebitelům servíruje nezdravé potraviny, jež by podle Imperial mohly potenciálně přispívat ke vzniku rakoviny. Nemá snad písmeno „S“ ve slově ESG (Environmental, Social, and Governance) podporovat zdraví a bezpečnost společnosti a zvyšovat kvalitu života? Možná se Larry Fink zabývá důležitějšími problémy, jako je změna klimatu a genderová identita.
Zdroj: imperial.ac.uk