Petrohradští vědci chtějí do konce letošního roku dokončit předklinické studie jedlé vakcíny proti covidu-19, která má mít příchuť rjaženky (zakysané jogurtové mléko, pozn. red.). (Foto: Flickr)
O vývoji jedlé vakcíny proti covidu-19 vědci informovali v dubnu letošního roku.
Jedlá vakcína má na organismus stejný vliv jako jakákoliv jiná. Vytváří se imunitní odpověď.
Rozdíl od obvyklých vakcín spočívá v tom, že asimilace vakcíny začíná ve sliznici, díky čemuž se v tělу mohou vyvinout imunoglobuliny třídy A (IgA).
„Vakcína bude lyofilizovaná vysušená tableta obsahující probiotikum,“ uvedl již dříve ředitel oddělení molekulární mikrobiologie Ústavu experimentální medicíny Alexandr Suvorov.
Podle něj se bude preparát prodávat v lékárnách a bude vhodný pro děti i důchodce.
Rjaženka je tradiční fermentovaný mléčný výrobek na Ukrajině a v Rusku. Vyrábí se z pečeného mléka fermentací kyselinou mléčnou.
Zdroj: snews.com