V 18/20 značkách papírových brček byly nalezeny dlouhodobě působící „věčné chemikálie“, které mohou způsobit škodlivé zdravotní problémy. (Foto: Flickr / ilustrační)
Nová studie došla k závěru, že „ekologická“ papírová brčka na pití obsahují dlouhodobě působící a potenciálně toxické chemické látky.
V první analýze svého druhu v Evropě a teprve druhé na světě belgičtí vědci testovali 39 značek brček na přítomnost skupiny syntetických chemických látek známých jako poly- a perfluoroalkylové látky (PFAS).
Studie zveřejněná v odborném časopise Food Additives and Contaminants zjistila, že PFAS byly nalezeny ve většině testovaných brček a nejčastěji v brčkách vyrobených z papíru a bambusu.
PFAS se používají k výrobě každodenních výrobků, od outdoorového oblečení po nepřilnavé pánve, které jsou odolné vůči vodě, teplu a skvrnám. Jsou však potenciálně škodlivé pro lidi, volně žijící zvířata a životní prostředí.
V průběhu času se velmi pomalu rozkládají a v životním prostředí mohou přetrvávat tisíce let, což je vlastnost, kvůli které se jim říká „věčné chemikálie“.
Jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, včetně nižší reakce na vakcíny, nižší porodní hmotnosti, onemocnění štítné žlázy, zvýšené hladiny cholesterolu, poškození jater, rakoviny ledvin a rakoviny varlat.
„Brčka vyrobená z rostlinných materiálů, jako je papír a bambus, jsou často inzerována jako udržitelnější a ekologičtější než brčka z plastu,“ říká výzkumník Dr. Thimo Groffen, odborník na životní prostředí z Antverpské univerzity, který se na této studii podílel.
„Přítomnost PFAS v těchto brčkách však znamená, že to nemusí být nutně pravda.“
Stále více zemí, včetně Velké Británie a Belgie, zakázalo prodej plastových výrobků na jedno použití, včetně brček na pití, a oblíbenými alternativami se staly jejich rostlinné verze.
Nedávná studie zjistila přítomnost PFAS v rostlinných brčkách na pití v USA. Dr. Groffen a jeho kolegové chtěli zjistit, zda je tomu tak i v případě brček prodávaných v Belgii.
Aby to výzkumný tým dále prozkoumal, zakoupil 39 různých značek brček na pití vyrobených z pěti materiálů – papíru, bambusu, skla, nerezové oceli a plastu.
Brčka, která byla získána převážně v obchodech, supermarketech a restauracích rychlého občerstvení, pak prošla dvěma koly testování na přítomnost PFAS.
Většina značek (27/39, 69 %) obsahovala PFAS, přičemž celkem bylo zjištěno 18 různých PFAS.
Nejvíce PFAS obsahovala papírová brčka, u nichž byly tyto chemické látky zjištěny u 18/20 (90 %) testovaných značek. PFAS byly zjištěny také u 4/5 (80 %) značek bambusových brček, 3/4 (75 %) značek plastových brček a 2/5 (40 %) značek skleněných brček. Nebyly zjištěny v žádném z pěti testovaných druhů ocelových slám.
Nejčastěji nalézaná PFAS, kyselina perfluoroktanová (PFOA), je od roku 2020 celosvětově zakázána.
Zjištěny byly také kyselina trifluoroctová (TFA) a kyselina trifluormetansulfonová (TFMS), PFAS s „ultrakrátkým řetězcem“, které jsou dobře rozpustné ve vodě, a proto by se mohly z brček vyluhovat do nápojů.
Koncentrace PFAS byly nízké a vzhledem k tomu, že většina lidí používá brčka jen příležitostně, představují omezené riziko pro lidské zdraví. PFAS však mohou zůstat v těle po mnoho let a jejich koncentrace se může časem zvyšovat.
„Malá množství PFAS sice sama o sobě nejsou škodlivá, ale mohou se přidat k chemické zátěži, která je již v těle přítomna,“ říká Dr. Groffen.
Není známo, zda PFAS do brček přidali výrobci kvůli vodotěsnosti, nebo zda byly výsledkem kontaminace. Mezi možné zdroje kontaminace patří půda, ve které byly materiály na rostlinné bázi pěstovány, a voda použitá při výrobním procesu.
Přítomnost těchto chemických látek v téměř každé značce papírových brček však znamená, že je pravděpodobné, že v některých případech byla používána jako vodoodpudivý nátěr, tvrdí výzkumníci.
Mezi další omezení studie patří to, že nezkoumala, zda se PFAS z brček vyluhují do tekutin.
Dr. Groffen uzavírá: „Přítomnost PFAS v papírových a bambusových brčkách ukazuje, že nemusí být nutně biologicky odbouratelné.
„V brčkách z nerezové oceli jsme žádné PFAS nezjistili, takže bych spotřebitelům doporučil, aby používali tento typ brček – nebo se používání brček prostě vyhnuli vůbec.“
Zdroj: sciencedaily.com