Lidé na Západě stále častěji umírají na následky nezdravého stravování než na následky kouření a vysokého krevního tlaku, informuje o tom The Independent. Svědčí o tom výsledky průzkumu. (Foto: Wikimedia)
Lidé na Západě stále častěji umírají na následky nezdravého stravování než na následky kouření a vysokého krevního tlaku, informuje o tom The Independent. Svědčí o tom výsledky průzkumu.
Každá pátá smrt na světě je spojena se stravováním nezdravých potravin s velkým obsahem tuků a soli. Takový způsob život vede ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky.
Místo ovoce a zeleniny lidé upřednostňují maso a fastfood, je vysvětleno v článku. V roce 2017 kvůli špatnému stravování zemřelo 11 milionů lidí (22 % celkového počtu úmrtí). Například na následky kouření zemřelo osm milionů lidí a na následky vysokého tlaku zemřelo přes deset milionů.
Analýza ukázala, že k polovině úmrtí spojených se špatným stravováním došlo kvůli deficitu celozrnných výrobků a vlákniny, také kvůli přebytku sodíku, který je obsažen v soli. Ostatní úmrtí byla vyvolána nadměrnou spotřebou červeného a zpracovaného masa, sladkých nápojů a jídla s trans tuky.
Zdroj: independent.co.uk