Většina z nás ho má na talíři téměř každý den, málokdo však ví, jaký poklad to vlastně je. Pekařské droždí v chlebu však dokáže mnohem více než jen zasytit prázdný žaludek. Droždí, lidově známé jako kvasnice, zázračně působí i na naše zdraví a má obrovský potenciál pro lidstvo. (Foto: Wikimedia)
Naši předkové využívali kvasnice především jako kypřící prostředek na pečení chleba či pečiva, které se krásně “nadýchalo”. Droždí bylo v minulosti známé především v tekuté formě, ale od 19. století se začalo lisovat. A tak vznikla známá kostka, bez které si domácí hospodyňky svou kuchyni ani nedovedou představit. Zajímavostí však je, že pokud byste všechny buňky z běžného 50-gramového balení seřadili za sebou, vznikl by vám řetězec dlouhý přibližně 42 tisíc.
Droždí obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, což je stejný druh (ale jiný kmen), který se běžně používá jako pivovarnické kvasnice . Ty “pivní” jsou sice o něco méně účinné, avšak stejně se v nich nacházejí živé kultury. Kvasnice však najdeme i ve víně . Hrají totiž významnou roli v etapě, kdy dochází k přeměně hroznového cukru na alkohol.
Co všechno obsahují?
- vitamin D a všechny vitaminy skupiny B,
- enzymy,
- minerální soli a a oligo-elementy, které se v nich přirozeně hromadí,
- stopové prvky železa a mědi,
- esenciální kyseliny a aminokyseliny,
- proteiny,
- uhlohydráty,
- lipidy.
Jak prospívají zdraví?
- Ocení je zejména ti, kteří mají problémy s trávením – zlepšují vylučování stolice, ale působí i při nechutenství,
- regenerují tělo zevnitř, ale i zvenku a podporují celkovou imunitu,
- pomáhají při kožních problémech, zvláště když vás svědí pokožka nebo je suchá,
- zlepšují pevnost nehtů i vlasů,
- působí hojivě a bojují i proti zánětům,
- bojují proti kandidózy, čili přemnoženým plísním v těle,
- oceníte je, pokud máte problémy ledvinami či játry, dokonce se doporučují i pro lidi, kteří mají cirhózu jater
- blahodárně však působí i na náš duševní stav – ať už co se týče únavy, nespavosti, depresí nebo celkové nervozitě.
Jak je aplikovat?
Droždí můžeme užívat ve formě tradiční kostky, kterou zkonzumujeme. Na den vám vystačí přibližně polovina z ní, kterou si můžete rozdělit na několik dávek. Výhodou je to, že jde o značně levnou potravinu, která obsahuje opravdu velké množství prospěšných látek.
Kvasnice jsou však dostupné už i ve formě tablet či prášku a užívají se třikrát denně po jídle. Takže stačí si už jen vybrat tu možnost, která vám nejvíce vyhovuje. Doporučuje se však, abyste prášek či tablety zapíjeli pouze čistou vodou a mlékem.
Kvasnice však můžeme aplikovat i přímo na pokožku. I v tomto případě se vyplatí smíchat je s mlékem a směs aplikovat na problematická místa ve formě pleťové masky. Tu nechápu působit během noci a ráno toto přírodní léčivo jednoduše smyjeme. Je důležité však říci, že pokud odstraníme vnitřní problémy v těle, zlepší se i náš celkový vzhled navenek.
Zdroj: krasa.cool