Zajímalo vás někdy, z čeho se „krabí“ tyčinky vyrábí? Jak už název napovídá, nevyrábí se z pravého kraba, takže co to vlastně je? (Foto: Youtube)
Imitace kraba byla poprvé vyrobena v Japonsku v 70. letech 20. století jako levnější zpracovaná alternativa drahého krabího masa.
Brzy poté se dostal do Spojených států, kde se od té doby plně prosadil. Koncem 80. let 20. století se spotřeba krabích imitací v USA zvýšila na přibližně 135 milionů liber ročně.
Navzdory všeobecnému přesvědčení se imitace kraba ve skutečnosti vyrábí ze skutečného rybího masa – obvykle však ne z krabího. Obvykle se vyrábí ze surimi neboli bílého rybího masa, které bylo vykostěno a rozemleto na pastu, která se pak smíchá s dalšími přísadami včetně přírodních i umělých aromat, škrobu, cukru a sodíku.
Nejčastěji se pro výrobu surimi upřednostňuje bílá ryba aljašský treska, která se také běžně používá do mražených rybích tyčinek nebo rybích výrobků ve fastfoodu.
Po výrobě se pasta nalije do obdélníkových forem a natře se tenkou vrstvou oranžového potravinářského barviva, které napodobuje přirozený odstín kraba.