Plastové nádobí rozehřáté v mikrovlnné troubě může způsobit vývoj některých onkologických onemocnění, uvedla členka ruské Národní asociace dietologů a nutričních poradců Nataľja Kruglovová v rozhovoru pro televizní stanici Moskva 24. (Foto: Shutterstock)
„Hrozí totiž, že se do pokrmů dostanou škodlivé sloučeniny. Pokud v takovém nádobí ohřejete jídlo jen jednou, není pravděpodobné, že by to mělo vážný dopad. Ale ty látky, které při zahřívání přecházejí z plastových výrobků do jídla, jsou pravděpodobně karcinogeny. Pravidelně připravovat jídlo v takovém nádobí by se proto nemělo,“ uvedla dietoložka.
Kruglovová upozornila, že nejbezpečnější je používání skleněného nádobí k ohřívání jídla v mikrovlnce. Rovněž nedoporučuje opakované ohřívání jídel.
Tepelná úprava podle ní mění složení jídla a následkem toho potraviny ztrácejí své užitečné vlastnosti. Pod vlivem vysokých teplot se totiž mohou rozpadat vitaminy.