Než se pustíme do odpovědi na otázku „Jsou krabí tyčinky tučné?“ nebo „Jsou tyčinky z mořských plodů dobré?“, pojďme se seznámit s ingrediencemi, díky nimž jsou tyto pseudokrabí tyčinky tak neodolatelné. (Foto: X)
Níže nahlédněme do výrobního procesu. Možná to změní váš pohled na krabí tyčinky a budete si muset dvakrát rozmyslet, zda si je dáte každý den.
How crab sticks are made
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) December 8, 2023
pic.twitter.com/xKNfsLuB47
Zde je typický seznam ingrediencí: Aljašský mořský vlk, voda, vaječné bílky, pšeničný škrob, cukr, kukuřičný škrob, sorbitol a méně než 2 % následujících látek: Chlorid draselný, inosinát a guanylát disodný, pyrofosforečnan sodný, karmín a paprika, maso kraba královského, různá přírodní a umělá aromata, výtažky z několika druhů mořských plodů a ryb, rafinovaný rybí olej, rýžové víno, mořská sůl, modifikovaný tapiokový škrob, karagenan, mouka z ječmene, hydrolyzované bílkoviny ze sóji, kukuřice a pšenice.
- Chlorid draselný: Tato náhražka soli dodává slanou chuť, ale při konzumaci velkého množství může způsobit kardiovaskulární potíže, svalovou slabost a gastrointestinální účinky, jako je nevolnost a zvracení.
- Inosinát disodný a guanylát: Používají se jako zvýrazňovače chuti spolu s glutamátem sodným a výrobci je často používají, aby se vyhnuli uvádění glutamátu sodného na etiketách svých potravin.
- Pyrofosforečnan sodný: Toto pojivo pomáhá udržovat kyselost, ale je údajně dvakrát toxičtější než kuchyňská sůl. Jeho konzumace může vést ke křečím a žaludečním potížím.
- Karmín: Přemýšleli jste někdy o červených pruzích, díky nimž krabí tyčinky vypadají jako skuteční krabi? To je karmín, který se vyrábí z rozdrcených brouků košenil.
- Hydrolyzovaná sója: Sója má sice zdraví prospěšné vlastnosti, ale obsahuje také velké množství glutamátu sodného, o kterém se na etiketách často nepíše.
- Vysoký obsah sodíku: Krabí tyčinky mají sice nízký obsah tuku, což naznačuje, že by mohly být „zdravou“ volbou, ale vysoký obsah sodíku může vést k problémům, jako je selhání ledvin.