Další vychytávka z Číny. v Číně existuje celé výrobní odvětví padělaného masa. V rukou chytráků se obyčejné kuřecí maso pouze v průběhu jeden a půl hodiny promění na hovězí maso. Náklady jsou minimální a prodej falešného hovězího masa je mnohem výnosnější byznys jako prodej drůbežího masa. (Foto: CNBS)
Hlavní složkou přeměny je chemická látka Zeng Xian Ji. Vyrábí se z ní marináda smíchaná s vodou. Kuřecí maso se vkládá do marinády a po jeden a půl hodině se z něj stává maso podobné hovězímu.
Pokud není po ruce kuřecí maso, podnikavci mohou použít vepřové maso, se kterým je sice více práce, ale pár přísad navíc a hovězí maso se už veze ke spotřebiteli.
Čínské orgány jsou samozřejmě proti takovýmto proměnám, ale jejich řešení problému se míjí účinku.
Úřady odsoudili výrobců chemikálií, ale jejich boj proti padělanému masu tím zatím skončil. Problémů se zdravím takové maso nadělá dostatečně, protože použitá chemie se hromadí v organizmu spokojených spotřebitelů.
Možná se zmíněná vychytávka čínských řezníků bude zamlouvat ekologickým aktivistům, vždyť výroba hovězího masa z kuřat tímto způsobem zanechá mnohem nižší uhlíkovou stopu a ušetří množství pitné vody.
Navíc čínští experti už přišli na to, jak vyrábět i falešné slepičí vejce. Již pravděpodobně pracují i na tom, jak synteticky vyrobit zmíněné kuřecí maso …
Zdroj: cnbc.com