Hřebíček je jeden z nejoblíbenějších koření na světě. Kromě své sladké chuti, kterou dodávají jídlům, do kterých je přidán, je hřebíček známý i svými léčivými vlastnostmi. (Foto: Youtube)
V našem dnešním článku se s vámi podělíme o tom, jaké zdravotní přínosy má konzumace pouhých dvou hřebíčku denně.
1. Posiluje imunitní systém
Hřebíček je jedním z nejlepších potravin, jaké můžeme přijmout pro podporu imunity, neboť v těle zvyšuje množství bílých krvinek, což nám pomáhá zahánět infekce.
A kromě toho, obsahuje i poměrně hodně vitamínu C.
2. Zlepšuje trávení
Hřebíček se může používat jako lék na problémy s trávením, neboť zlepšuje sekreci trávicích enzymů. Snižují také nevolnost od žaludku.
Nemluvě o tom, že je plný vlákniny, která prospívá zdravému trávení a pomáhá předcházet zácpě.
Nejlepší způsob léčby trávicích problémů hřebíčkem je konzumovat jej ve formě prášku nebo pražený s medem.
3. Dokáže zmírnit bolest zubů
Má také vlastnosti lokálního analgetika. Pokud vás bolí zuby, umístěte si nad problémový zub hřebíček pro potlačení bolesti, než se dostanete k zubaři.
4. Přispívá k zdravým játrům
Játra odpovídají za detoxikaci našeho těla a metabolismus námi přijímaných léků. Eugenol, přítomný v hřebíčku, zlepšuje činnost jater.
5. Pomáhá v těle snižovat bolest a zánět
Toto koření lze používat jako lék na bolesti hlavy.
Můžete tak dělat dvěma způsoby: konzumovat jej, nebo ho používat povrchově. Pokud dáváte přednost konzumaci, můžete rozmíchat hřebíčkový prášek a himalájskou sůl ve sklenici mléka a vypít ho, abyste zmírnili bolest hlavy.
Pokud jej chcete použít povrchově, můžete hřebíček nechat nasáknout v kokosovém oleji a pro dosažení úlevy masírovat dané místo.
6. Je dobrý pro vaše kosti a klouby
Hřebíček obsahuje určité prvky, jako jsou flavonoidy, mangan a eugenol, které přispívají ke zdraví kostí a kloubů.
Tyto látky zvyšují hustotu kostí, zapojují se do tvorby kostní tkáně a dopravují do našich kostí zdravé minerály.
7. Má antibakteriální vlastnosti
Studie provedená Univerzitou v Buenos Aires, otestovala hřebíček proti některým nebezpečným bakteriím, jako jsou E.coli a stafylokok. Výzkum ukázal účinnost hřebíčkového oleje při ničení těchto bakterií.
Existuje dokonce recept na bylinnou ústní vodu připravenou z oleje čajovníku, hřebíčku a bazalky.
Podle Katedry parodontologie na belgické KU univerzitě v Lovani dokáže tato přírodní ústní voda již po 21 dnech používání zlepšit zdraví dásní a snížit v ústech množství bakterií a plaku.
8. Snižuje cholesterol a krevní tlak
Hřebíček je nejlepším a nejúčinnějším potravinovým zdrojem polyfenolů. Polyfenoly jsou mikronutrienty, které absorbujeme při konzumaci rostlin.
Pro naše tělo mají velké přínosy: snižují cholesterol a krevní tlak, zlepšují činnost a pružnost arterií a prodlužují život.
9. Může pomáhat regulovat krevní cukr
Hřebíček je dokonalý pro lidi, kteří mají problém s krevním cukrem, protože v těle fungují obdobně jako inzulín.
Pomáhá vám z krve odplavovat do buněk přebytkový cukr, obnovovat rovnováhu a držet na uzdě krevní cukr.
10. Zpomaluje tvorbu krevních sraženin
Eugenolu, nacházejícím se v hřebíčku, je známo, že zpomaluje tvorbu krevních sraženin. Mějte však na paměti, že může špatně reagovat s léky na ředění krve.
Pokud užíváte takové léky, tak předtím, než do své stravy zařadíte hřebíček, je nezbytné poradit se s lékařem.
Zdroj: brightside.me, badatel.net