Vědci z Pensylvánské univerzity zjistili, že strava se zvýšeným obsahem železa napomáhá zlepšení pozornosti a paměti. Článek byl zveřejněn v The Journal of Nutrition.
K tomuto výsledku vědci došli na základě výsledků výzkumu za účasti indických mladistvých, kteří jedí dochan klasnatý s minerálními přídavky.
Nedostatek železa je jedním z nejrozšířenějších deficitů minerálních látek.
Anémie z nedostatku železa je hlavním důvodem pracovní neschopnosti mezi dětským a dospělým obyvatelstvem. Zároveň toho věda moc neví o vlivu železa na kognitivní schopnosti dětí a mladistvých.
Pokusu se zúčastnilo 140 dětí ve věku 12-16 let z chudých rodin, které žijí ve státu Maháráštra a navštěvují stejnou vesnickou školu.
Po šesti měsících se obsah železa v jejich těle zvýšil a děti lépe řešily úkoly na pozornost a paměť.