Velká cenová krize avokáda začala na začátku letošního roku a od té doby se ceny dostaly na rekordní úroveň. (Foto: Flickr)

Každý, kdo byl v supermarketu, objednal si potraviny online nebo si dokonce přidal avokádo navíc na burrito bowl v Chipotle, byl jistě šokován cenami.

Od začátku roku se cena dvacetikilové krabice avokáda z mexického státu Michoacan (ústředního centra mexické produkce avokáda) zvýšila z 20 na současných 50 dolarů, což je za prvních pět měsíců roku neuvěřitelný skok o 150 %.

Ceny v tomto ročním období jsou nejvyšší za posledních 24 let podle údajů agentury Bloomberg. Sezónní vrchol cen bývá koncem července, takže ceny by mohly v létě ještě vzrůst.

Důvod tak dramatického nárůstu cen vysvětlila Pamela Diaz Loubet, ekonomka společnosti BNP Paribas se sídlem v Mexico City, která agentuře Bloomberg řekla: „Ceny avokáda se zhoršily v důsledku faktorů na straně nabídky, jako je například nárůst cen hnojiv“.

V našich předchozích zprávách jsme podrobně popsali některé události, které vedly k prudkému růstu cen, včetně dočasného pozastavení veškerého dovozu mexického avokáda na začátku února, poklesu produkce a nákladů na prudce rostoucí hnojiva, naftu a dopravu, které vedly k růstu cen.

Nyní nastává okamžik, kdy se objeví destrukce poptávky. Pro mileniály bude těžké vzdát se avokáda a toastů.

Zdroj: zerohedge.com