Vědci z University of Adelaide a Jihoaustralského institutu péče o zdraví a lékařských výzkumů dokázali, že přijímání potravy v omezeném časovém období snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Uvádí to tisková zpráva na MedicalXpress.

Výzkumu se zúčastnilo 15 lidí, kteří podle podmínek experimentu mohli jíst od osmi hodin ráno do 17:00 hodin, nebo od poledne do 21:00. Přitom jedli své obvyklé jídlo.

Každý den byla dobrovolníkům měřena koncentrace glukózy v krvi. Ukázalo se, že devítihodinové „okno“ příjmu potravy zlepšuje metabolismus a zjednodušuje kontrolu hladiny cukru.

Vědci se domnívají, že tohoto účinku bylo dosaženo prostřednictvím snížením tělesné hmotnosti.

Podle slov odborníků výsledky ukazují, že snížení pravděpodobnosti onemocnění cukrovkou je možné dosáhnout, aniž bychom se vzdávali svých oblíbených potravin.

Stravování ve vhodnou denní dobu umožňuje snížit rezistenci na sacharidy. Vědci však zdůrazňují, že jsou nutné další výzkumy, aby byla potvrzena účinnost přístupu při větším počtu dnů.

Zdroj:  medicalxpress.com