Jen pár hodin poté, co Trump během svého projevu CPAC varoval: „Budeme s těmi médii muset něco udělat,“ tak něco udělal, protože hned poté v pátek odpoledne zakázal Bílý dům četným mediálním kanálům referovat o sezení otázek a odpovědí Seana Spicera. Spicer se podle tiskových zpráv rozhodl k „pokecu“ s reportéry ve své kanceláři v Západním křídle bez kamer místo tradičního briefingu před kamerami v James S. Bradyho Sále pro tiskové konference.


Mezi kanály, kterým nebylo dovoleno o pokecu referovat, byly různé mediální organizace, na které Trump v minulosti poukazoval včetně CNN, NYT, The Hill, Politico, BuzzFeed, the Daily Mail, BBC, the Los Angeles Times a the New York Daily News.

Řadě alternativních mediálních kanálů mimo hlavního proudu však byl vstup do Spicerovy kanceláře povolen včetně Breitbart, Washington Times a One American News Network. Ale několik dalších významných zpravodajských organizací o tom pokecu referovat smělo. K této skupině patřily ABC, CBS, NBC, Fox, Reuters a Bloomberg, ovšem AP a Time, i když směly, tak tuto událost bojkotovaly.

Asociace korespondentů z Bílého domu (WHCA) toto rozhodnutí ostře kritizovala.

„Rada WHCA rozhodně protestuje proti tomu, jak Bílý dům s dnešním pohovorem zacházel,“ uvedl v prohlášení Jeff Mason, prezident této asociace. „Doporučujeme organizacím, kterým bylo dovoleno se toho zúčastnit, aby se podělily i s ostatními tiskovými útvary, které tam nebyly,“ dodal. „Rada to dále s personálem Bílého domu prodiskutuje.“

Peter Baker z New York Times řekl: „Nepamatují žádného tiskového tajemníka od Clintona, přes Bushe až k Obamovi, že by zrušil tiskovou konferenci a vybral si jen malou skupinu na pokec.“

I politická reportérka CNN Sara Murray potvrdila, že dnes ráno bylo CNN znemožněno zúčastnit se tiskovky v Bílém domě.




Loading...