James Lee Stanfilnt byl americký fotograf, který po Studené válce cestoval do Polska, kde pracoval na příběhovém fotografickém projektu, který dokumentuje pokles zdravotní péče v bývalých satelitních státech po pádu Komunismu a Sovětského svazu. V průběhu svých cest narazil na opravdu krásné příběhy a zachytil spolu s nimi opravdu nádherné obrázky.

Dr. Zbigniew Religa byl pozoruhodný polský lékař, který v roce 1985 provedl vůbec první chirurgickou transplantaci srdce ve východoevropské zemi, když byl v čele kardiovaskulární chirurgické kliniky v Zabrze. O dva roky později byl vyzván, aby aby udělal stejnou vysoce náročnou operaci opět na 61letém pacientovi od kterého se ostatní chirurgové odvrátili, kvůli problémům, které představuje vysoký věk. V srpnu 1987 byl nalezen vhodný dárce a operace byla okamžitě naplánovaná k vykonání. 

Po vyčerpávající a velmi obtížné operaci, zůstal tento pozoruhodný lékař po boku svého nemocného pacienta po dobu 23 hodin a šel tak za hranice svých povinností. 

Nedostatek zaměstnanců a kvůli zastarelé technologii v bývalém Sovětské nemocnici si dělal Dr. Religa starosti o blaho svých pacientů a proto se rozhodl vzít následnou péči tohoto pacienta do svých rukou. Jak se ukázalo, tak jeho oddanost byla odměněna. Jeho pacient se další den probral a prohlásil, že se cítí lépe, než kdykoliv předtím.

Dr. Religa pokračoval se svou slavnou kariérou jak v lékařském výzkumu a politiky. Sloužil jako ministr zdravotnictví mezi roky 2005-2007 a dokonce zahájil svou vlastní prezidentskou kampaň. Nicméně jeho zářná kariéra byla zastavena v roce 2009, kdy se dostal do stádia pokročilého případu onemocnění plic a to nakonec způsobilo jeho smrt. Na jeho pohřbu stáli muži, kteří tenkrát považovali operaci za příliš riskantní a byli zde i všichni pozůstalí.