Anonymní zdroj z britské vlády tvrdí, že se na pokusu o atentát na bývalého premiéra Černé Hory Mila Đukanoviće a plánu státního převratu údajně podílely ruské tajné služby, píše britský list The Telegraph. Moskva již předtím vyvrátila podobné předpoklady a černohorská prokuratura prohlásila, že nemá důkazy účasti ruské vlády na těchto událostech. …


V den hlasování bylo v Černé Hoře oznámeno zadržení 20 srbských občanů pro podezření z příprav teroristického útoku a puče, během vyšetřování bylo vzato do vazby 14 lidí, ostatní byli propuštěni. Podle zprávy prokuratury, plánovala tato skupina uchvátit při zveřejnění výsledků voleb Skupštinu, „vyhlásit vítězství jedné z politických stran" a také „neutralizovat premiéra Černé Hory."

V prosinci vyhlásily černohorské úřady mezinárodní pátrání přes Interpol po dvou Rusech a také třech občanech Srbska pro podezření z příprav převratu.

Podle černohorského listu Pobjeda přiznala většina zadržených svoji vinu s výjimkou bývalého velitele srbského četnictva Bratislava Dikiće, kterého vyšetřování pokládá za vůdce skupiny.
Podle tvrzení anonymního zdroje The Telegraph byl atentát na Đukanoviće údajně chystán příslušníky ruské rozvědky. List tvrdí, že cílem byla sabotáž plánu země na vstup do NATO.

Telegraph opakuje předcházející prohlášení, že spiknutí bylo zmařeno několik hodin před chystaným uskutečněním. Podle autora článku shromáždily výzvědné služby USA a Velké Británie důkazy „ruského zásahu": jsou to údajně šifrované telefonáty, elektronická korespondence a výpovědi informovaných zdrojů, avšak v příspěvku není uvedeno, komu patří.

The Telegraph píše, že černohorský ministr obrany Predrag Bosković sdělil redakci, že „nejsou žádné pochybnosti" ohledně toho, že kromě místních občanů byli na financování a organizaci předpokládaného pokusu o státní převrat napojeni prý také důstojníci ruské rozvědky. Ale ani samotný ministr, ani list žádné důkazy neuvádí. Jediný citát anonymního zdroje v listu obsahuje pouze nepodložený předpoklad: „Není možné si představit, aby neexistovalo nějaké schválení."