Moskva nesouhlasí s obviněními v pokusech o podlomení liberálního světového pořádku, oznámil ministr zahraničí RF Sergej Lavrov. „My důrazně nesouhlasíme s těmi, kteří obviňují Rusko a nová centra světového vlivu v pokusech podlomit tzv. liberální světový pořádek," řekl Lavrov na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Podle ministra zahraničí RF byla krize takového modelu naprogramována.


  „Rozšíření NATO vedlo k nebývalému za posledních 30 let napětí v Evropě," řekl.

Připomněl, že „letos uplyne 20 let od podepsání v Paříži základního aktu Ruska a NATO a 15 let od Římské deklarace o kvalitě nových vztahů Ruska s NATO".

"Také chceme, aby se Minské dohody dodržovaly, a své sankce vůči Evropské unii nezrušíme, dokud nebudou splněny Minské dohody, to je také potřeba chápat," oznámil v sobotu Lavrov při vystoupení na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

"Hlavní moje odpověď na vaši otázku je, a já to oznámil i generálnímu tajemníkovi NATO, že je třeba odstranit všechny obavy a podezření, a musíme obnovit vojenskou spolupráci. Jens Stoltenberg v obklopení svých zástupců včera nemohl říct, že je k tomu NATO už připraveno, a to je smutné, protože bez praktické spolupráce jsou všechna setkání diplomatů k ničemu, co se týče řešení bezpečnostních problémů," řekl Lavrov.