Silná většina Němců si nemyslí, že Angela Merkel by měla prodlužovat svou 12 letou vládu a přeje si po letošních spolkových volbách nového kancléře. Poslední průzkum YouGov vydaný v pondělí ukázal, že 64 procent německých voličů by upřednostnilo mít nového kancléře. Významných 42 procent řeklo, že je „určitě“ čas, aby tuto nejdůležitější pozici v německé politice převzal někdo jiný, a dalších 22 procent řeklo, je „nejspíš“ čas na novou tvář.


Jen 19 procent mezitím řeklo, že by „nejspíš bylo nejlepší“, kdyby zůstala paní Merkelová. Jen osm procent si myslí, že by si určitě měla tuto pozici udržet.

Co je nejpřekvapivější, že je to i velká část příznivců konzervativní strany Křesťanskodemokratická unie (CDU) – když jen 42 procent řeklo, že by chtěli svou dlouhodobou vůdkyni zpět.

Série průzkumů z posledních týdnů ukázaly, že Merkelová a její strana ztrácí podporu od té doby, kdy si levicová Sociálně demokratická strana (SPD) vybrala Martina Schulze, bývalého předsedu Europarlamentu, jako svého kandidáta na kancléře.

Průzkum zveřejněný 27. ledna ukázal, že SPD pana Schulze se drží s CDU na stejné úrovni. Další průzkum ze 7. února odhalil, že strana paní Merkelové poprvé začala zaostávat.