Vědci z NASA potvrdili, že Měsíc již není jediným přirozeným satelitem Země. Vyšlo to najevo v souvislosti s „mini měsícem“, který byl pojmenován po asteroidu 2016 H03, týmem, který ho objevil. Věří se, že obíhá planetu přinejmenším sto let.  Zatímco orbit původního Měsíce je kulatý, stabilní a snadno předvídatelný, tak nový mini-měsíc ukazuje má neobvyklejší tendence. Tento mini-měsíc je mnohem menší než Země i Měsíc a je zatažený do jejich gravitačních sil.

To znamená, že se pohybuje kolem tam a zpět směrem k Zemi. 

Paul Chodas, ředitel NASA Center for Near-Earth Object (NEO) Studies v Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně v Kalifornii, vysvětluje:

„Smyčky asteroidu kroužícího kolem Země mění směr z roku na rok, ale když mění směr příliš dopředu nebo dozadu, zemská gravitace je dostatečně silná, aby zvládla tuto změnu směru a drží asteroid, takže nikdy neputuje dál, než na vzdálenost asi 100 krát větší než je vzdálenost Měsíce. „Měsíc má stejný účinek na tento mini-měsíc a vyvíjí vlastní gravitační sílu, která brání menšímu měsíci, aby se dostal blízko k němu. V efektu je tento malý asteroid chycen v malém tanci se Zemí.“ vysvětluje Chodas.

NASA rychle ujistila veřejnost, že nehrozí žádné nebezpečí, ať už Zemi samotné nebo její přirozené družici planety – Měsíci.

Vědci se domnívají, že je mini-měsíc v klidu zachycen mezi-gravitačními silami obou těles již přinejmenším století a že zůstane zachycen na oběžné dráže ještě mnoho stovek let. Ale pokud je tedy mini-měsíc na oběžné dráze již stovky let, tak proč to trvalo astronomům tak dlouho, ho detekovat?

Důvodem proto je jeho mimořádně malá velikost. Vědci odhadují, že měří pouhých 120 napříč a není více než 300 stop široký.