Zasedání Rady bezpečnosti OSN skončilo slovní přestřelkou mezi ruským stálým zástupcem Vitalijem Čurkinem a zástupkyní USA Samanthou Powerovou. Diplomat tvrdě zareagoval na slova Američanky, která zkritizovala činnost syrských vojsk v Aleppu. Ve svém vystoupení Powerová nazvala to, co se děje v Aleppu, „současným zlem". Zástupkyně USA přirovnala jednání syrské armády k tragediím ve Rwandě a masakru v srbské Srebrenici.


„Halabza (plynový útok na území Iráckého Kurdistánu v roce 1988 — pozn.red.), Rwanda, Srebrenica a teď Aleppo", řekla Powerová.

Americká zástupkyně prohlásila, že kromě Damašku jsou za události v Aleppu odpovědné Rusko a Írán.

Na to jí Vitalij Čurkin poradil, aby si vzpomněla na akce své vlastní země.

„Za zvlášť podivné považuji vystoupení zástupkyně Spojených států, která postavila své vystoupení, jako by byla Matka Tereza", řekl.

„Vzpomeňte si, jakou zemi zastupujete! Připomeňte si seznam činností své země! A teprve potom začínejte soudit z pozice morální nebo nějaké jiné převahy. A kdo je čím vinen, to podle mého názoru určí Bůh a historie", dodal ruský diplomat.

Po zasedání Rady bezpečnosti Čurkin řekl, že v Sýrii je nutné obnovit jednací proces. Diplomat připomněl, že zvláštní pověřenec OSN Staffan de Mistura před časem hovořil o možnosti obnovení dialogu po osvobození Aleppa.