V ukrajinských médiích se objevila informace o nákupu bývalého ministra Arsenije Jaceňuka více jak dvou desítek vil v americkém státu Florida. Ve středu 30. listopadu o tom informuje „Obozrevatěl“ s odkazem na ukrajinského blogera Olega Torgala. Podle něj si Jaceňuk v Miami pořídil 24 drahých vil. Bloger se odkazuje na kamaráda žijícího v Miami, který se zabývá prodejem nemovitostí.


„Řekl mi o našem hrdinovi Majdanu — Arseniji Jaceňukovi. Ukazuje se, že nedávno přiletěl do Miami a zakoupil 24 objektů (vil) v ceně od jednoho do pěti milionů dolarů za každý," oznámil Torgalo. Zdůraznil, že informace je „železná" a slíbil v této věci uspořádat novinářské šetření.

Dříve bylo oznámeno, že Jaceňuk vybídl západní země, aby nezapomínaly na jeho stát. „Ukrajina musí zůstat ve vašem zorném poli, prosím, neopouštějte nás," řekl Jaceňuk.

19. září si bývalý premiér postěžoval na nedofinancování a pomalou stavbu tzv. Evropského valu, stěny na hranici s Ruskem, který v případě agrese ochrání Evropu. „V průběhu posledního roku a půl je citelné nedofinancování tohoto projektu (…). Je to „Evropský val", který má za cíl budování státní hranice," podtrhl bývalý premiér.

V srpnu bylo uváděno, že pracovníci Specializované protikorupční prokuratury Ukrajiny vyjedou na místo stavby „Evropského valu", aby prověřili průběh prací. Jaceňuk je považován za jednoho z iniciátorů stavby stěny.

Zdroj:  sputniknews.com