Politici ve Stockholmu řekli, že politika odklízení sněhu vycházející z „genderové rovnosti“ zkrachovala poté, co minulý týden švédskou metropoli ochromilo počasí, přičemž nemocnice hlásí zčtyřnásobení zlomených kostí. Toto město minulou zimu přešlo na „feministický“ systém odklízení sněhu, ale minulý týden propukla chumelenice, která město uvrhla do chaosu, čímž vrhla pochybnosti na jeho efektivitu.


Statisíce lidí byly postiženy tím, že většina autobusových linek byla mimo provoz a dojíždějící museli čekat ve frontě několik hodin. V zaostalé minulosti byly čerstvé sněhové vločky nejdříve odklizeny z hlavních silnic a z ploch jako staveniště, než se přešlo k jeho odstraňování z chodníků a cyklostezek. Jelikož jsou to muži, kdo nejčastěji řídí, a ženy, kdo nejčastěji chodí pěšky, tak na ledu uklouzlo více žen, a to vedlo ke stížnostem, že takovýto systém je sexistický.

Teď už i vice-starosta Stockholmu za stranu Zelených Daniel Helldén přiznal, že „sexuální rovnost při odklízení sněhu“ ve městě selhala, a omluvil se obyvatelům, kteří se v důsledku ní zranili. Když byla v roce 2014 na radnici zvolena rudo-zelená koalice skládající se z politiků Sociálnědemokratické strany, strany Zelených, Strany levice a Feministické iniciativy, tak patřilo „feministické“ odklízení sněhu k vysokým prioritám jejich agendy.

Ale minulý týden policie řekla, že ten systém je tak hrozný, že ani sanitky nebyly schopny projíždět po stockholmských silnicích, čímž došlo k ohrožení společnosti. Policista Fredrik Stahle podmínky pro řidiče ve městě označil za „zavrženíhodné“.