Masový exodus z Ukrajiny do Ruska: Symbolem nového roku na Ukrajině může být kozák Vakula* procházející obchody v Petrohradu, nebo opuštěný statek u novoruské Dikanky, chalupa, kde vítr kvílí okny. Ukrajinci se hrnou do Ruska, ne pro zahraniční kratochvíle, ale by si opatřili každodenní chléb. Prchají ze země i se svými rodinami spolu s nejbližšími přáteli, odchází navždy.


 

1/4  SE NEVRÁTÍ

Zástupci mezinárodní organizace lidských práv Human Rights Action (HRA) uvedli, že do minulého roku počet obyvatel Ukrajiny během posledních 10 let poklesl ze 48 milionů na 42 milionů, kdy více než tři miliony lidí odešly do Ruska! A podle evropských výzkumníků to vylidňování na Ukrajině způsobí sociální explozi.

„V migranty přesycené Evropě po ukrajinské mládeži netouží, ale v Rusku je najít si živobytí snadné“

Toto na jednom z posledních zasedání vlády uznal i ukrajinský ministerský předseda Vladimir Groisman. Na tomto zasedání se mluvilo o tom, že příští rok může Ukrajina přijít i o svou poslední podporu pro zemědělský sektor. Na půdě už brzy nebude, kdo by pracoval, protože ve vesnicích zůstávají jen staří lidé.

Po ukrajinské mládeži teď v Evropě není poptávka, když ta je teď přesycená migranty, ale v Rusku je najít obživu snadné.

Kyjevská média rovněž aktivně diskutují o varování Olexandra Ochrimenka, prezidenta Ukrajinského analytického centra. Ten zpracoval předpověď, že v příštím roce by mohl migrační odliv z Ukrajiny o polovinu vzrůst a čtvrtina z těch, kdo odejdou, si změní občanství a zůstane pracovat v Rusku.