KFC publikovala seznam ingrediencí do svých kuřat dle originální receptury, která obsahuje chemikálii, jež je známa neurotoxickými vedlejšími účinky. Tento řetězec fast foodů odhalil, že jeho recept na kuře ve skutečnosti obsahuje některé dost nechutné a nepřirozené ingredience, po dost přínosné publikaci „tajné“ receptury od synovce plukovníka Sanderse Joe Ledingtona v srpnu hlásí Naturalnews.com:
V té mediální rvačce o to, zda je Ledingtonův recept opravdu únikem toho, co KFC nazývá „jedním z největších obchodních tajemství světa“, se ztratil fakt, že těch slavných 11 bylin a koření jsou těžko oním hlavní faktorem, který dodává modernímu kornoutu s kuřetem podle „originální receptury“ od KFC jeho vůní prodchnutý košt. Stejně jako mnoho produktů KFC, je i kuře dle „originální receptury“ oplácené dochucujícími chemikáliemi včetně známé mozko-smažky neurotoxického glutamátu sodného (GSM).
Vyšlo to tajemství na světlo?
Podle společnosti KFC je originální receptura v rukopise jejich zakladatele Harlanda „plukovníka“ Sanderse uchovávána v 770 librovém trezoru obezděném dvěma stopami betonu a střežená senzory pohybu a kamerami – ač samozřejmě na místech, kde se ta tajná směsice koření míchá, musí být k dispozici její další verze.
Ale Ledington ukázal reportérovi Tribune Jay Jonesovi rodinné album, které patřilo jeho tetě, tj. druhé manželce Sanderse. Vzadu v albu obsahují poslední strany Claudie Ledington rukopisný recept na kuře obalované v 11 bylinách a kořeních. Recept je následující:
- 11ctero koření – smíchaných se 2 šálky bílé mouky
- 2/3 lžíce soli
- ½ lžíce tymiánu
- ½ lžíce bazalky
- 1/3 lžíce oregana
- 1 lžíce celerové soli
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce sušené hořčice
- 4 lžíce papriky
- 2 lžíce česnekové soli
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 3 lžíce bílého pepře
Ledington tvrdil, že byl jako chlapec zaměstnán namícháváním těch koření ve vaně na střeše garáže, aby jich pak bylo využívání v rodinném podniku.
Snad na nátlak KFC později svá tvrzení stáhl a říkal, že si není úplně jist, zda to je opravdu ta původní receptura KFC. Společnost trvala na tom, že tento recept je podvrh.
Skutečná tajná ingredience
Je ale všechno to bejlí a kořínky – nebo jakékoliv byliny a koření – skutečným tajemstvím chuti originálních kuřat od KFC? Podle webové stránky KFC se v Originální receptuře na kuře nejdříve provádí marinování masa s kostmi na směsi soli, fosforečnanu sodného a MSG. To se pak obaluje ve směsi zhotovené z mouky, soli, fosforečnanu draselného, syrovátky, nízkotučného mléka, vaječných bílků, kukuřičného škrobu, bramborového škrobu, maltodextrinu, triglyceridů, „přirozených dochucovačů“, želatiny a – nakonec jako vyvrcholení všeho – „Tajné plukovníkovy originální receptury na dochucovací koření.“
Takže spousta těch příchutí v kuřeti – stejně jako v mnoha potravinách prodávaných KFC – ve skutečnosti pochází z aditiv jako přirozená dochucovadla a MSG.
MSG je syntetická chemikálie vykonstruovaná tak, aby v jazyku poštívala chuťové receptory na glutamát, což dodává jídlu bohatší, daleko lahodnější chuť. Avšak na rozdíl od přirozeně se vyskytujícího glutamátu, který lze nalézt v potravinách jako ančovičky, rajský protlak, sójová omáčka, vorčestrová omáčka a sýr parmezán, je MSG spojován s širokou škálou zdravotních problémů.
Lidé, kteří jsou na MSG zvláště citliví, mohou zažít symptomy počínaje žaludečními křečemi a nevolností, přes bušení srdce, závratě, bolesti kloubů nebo dýchavičnost. Ale studie ukazují, že MSG nejspíš funguje jako neurotoxin u všech savců. Zabíjí neurony, zvláště v hypotalamu.
Mnozí spotřebitelé se, aby svůj metabolismus očistili od MSG a dalších toxinů, shání po očistných produktech na „detox“.
Pokud se chcete vyhnout MSG, tak jej nestačí jen hledat na etiketách potravin. Je rovněž skryt pod jinými názvy včetně autolyzovaných kvasnic, hydrolyzovaných kvasnic nebo proteinů, kvasnicového nebo sójového extraktu a proteinového separátu.
Zdroj: nytimes.com