Senátorka státu New York Kirsten Gillibrandová a bývalý senátor Bob Graham vyzvali prezidenta Baracka Obamu, aby odtajnil část zprávy o teroristických útocích 11. září 2001, píše Independent. Dokument byl vypracován dvoustrannou komisí kongresu a obsahuje více než 800 stran. Při zveřejnění zprávy v roce 2003 byla poslední kapitola — 28 stran — utajena. Spolupředsedajícím komise, která na zprávě pracovala, byl senátor Bob Graham. V rozhovoru pro televizní kanál CBS News řekl, že utajená část obsahuje svědectví o účasti Saúdské Arábie na teroristických útocích. To potvrdil bývalý kongresman Tim Roemer a bývalý senátor Bob Kerrey.


Podle slov Grahama se ve zprávě hovoří o tom, kdo pomohl teroristům, občanům Saúdské Arábie, získat pilotní vzdělání pro provedení útoků 11. září.

Říká, že budoucí teroristé přijeli do USA bez znalostí jazyka a leteckých zkušeností. Ovšem s pomocí saudského agenta Omara al-Baiumiho dostali peníze a byli odesláni do letecké školy. Graham řekl, že jim nejvíce pomáhala Saúdská Arábie: vláda země, solventní občané a charitativní fondy.

„Existuje stále více důkazů, a to není jen 28 stránek, ale i další svědectví, které ukazují na podíl Saudů na teroristických činech 11. září," řekl Graham v živém vysílání FoxNews.

Baracka Obamu nejednou vyzývali zveřejnit těch 28 stran zprávy. Podle názoru senátorky Gillibrandové je prezident povinen to udělat před návštěvou Saúdské Arábie, která je naplánována na 21. dubna.