Korporátní média se chopila tzv. Panama Papers spojovaných s právní firmou Mossack Fonseca, aby pomohla odsoudit ruského presidenta Vladimira Putina. „Mezinárodní konsorcium investigativního žurnalismu ICIJ a mezinárodní koalice mediálních kanálů vyšetřovala hromadu dokumentů, které údajně odhalují tajnou síť, do níž patří i lidé kolem ruského presidenta Vladimira Putina a podnikové vazby mezi členy etické komise fotbalové FIFA a lidmi, které Spojené státy obvinily z korupce,“ hlásí dnes ráno CNN.


Panama Papers: Bezprecedentní únik trasy pro $2-miliary do offshorů pro Putina. https://t.co/rAwGK7IYJc pic.twitter.com/1L6ikeUBV6

— Slate (@Slate) April 3, 2016

Offshorové účty nejsou technicky ilegální, ale vůdci, kteří jsou spojení s #PanamaPapers jsou na tenkém ledě. https://t.co/Zfz1xi46aa

— Foreign Policy (@ForeignPolicy) April 5, 2016 

Putinův nejlepší přítel je v srdci skandálu Panama Papers https://t.co/6BIu2g0RV1 pic.twitter.com/75SQdFkVQJ

— Los Angeles Times (@latimes) April 4, 2016

Putin je v titulcích vynořujícího se skandálu, ač on sám není na tento systém k přemisťování miliard dolarů do offshorových daňových rájů nijak napojen. 12 současných a bývalých světových vůdců a 128 dalších politiků a veřejných činitelů je přímo zapojených, ti ale hrají proti Putinovi v mediálních historkách až druhé housle.

Establishment se vyšetřováním Mezinárodního konsorcia investigativního žurnalismu (ICIJ), tedy organizace za tímto únikem, zatím nijak netrápil. Prohlídka jeho webové stránky odhalí jeho podporu a zdroje financování: Open Society Foundation (chapadlo George Sorose) a Ford Foundation a spousta dalších nadací. Sorosova anti-ruská posedlost je dobře známá. Méně už je znám fakt, že Fordova nadace je propojena se CIA a specializuje se na mezinárodní kulturní propagandu už od konce Druhé světové války.

Craig Murray poukazuje, že ICIJ je financovaná a organizovaná Centrem pro veřejnou integritu (CPI), tj. liberální „dohlížející“ skupinou proslulou tím, že při presidentských volbách 1996 portrétovala Patricka J. Buchanana jako příznivce nadřazenosti bílých. Murray uvádí, že CPI je financovaná řadou globalistických zájmových skupin včetně Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund a Open Society Foundation.