Vůdce kubánské revoluce Fidel Castro se skepticky vyslovil k tomu, co řekl americký prezident Barack Obama o sblížení obou zemí. Minulý týden měl americký prezident během svého pobytu na Kubě proslov, v němž prohlásil, že s dědictvím studené války je skoncováno a Washington podává Havaně ruku přátelství. V pondělí zveřejnil Fidel Castro v listě Granma příspěvek pod názvem Bratr Obama věnovaný návštěvě amerického prezidenta. Autor v něm ironicky nazývá Obamova slova „medovými".


„Člověk by mohl dostat při poslechu amerického prezidenta infarkt", píše Castro a vyjmenovává nepřátelské kroky amerického vedení vůči Kubě během posledních 60 let.

„Ať si nikdo nedělá žádné iluze ohledně toho, že tak ušlechtilý a sebeobětavý národ se vzdá své slávy a svých práv… Sami dokážeme vyrábět potraviny a materiální hodnoty, které potřebujeme… Žádné dárky od impéria nepotřebujeme", praví se v článku.

Koncem roku 2014 Obama oznámil, že začíná proces zlepšování vztahů s Havanou. Jeho cesta na Kubu byla pro amerického prezidenta první návštěvou za posledních 90 let a první cestou tohoto druhu od okamžiku přerušení vztahů mezi oběma zeměmi v 60. letech minulého století.