Exkluzivně pro SouthFront od J.Hawka, Přišly četné zprávy, zatím ale bez nějakého vizuálního potvrzení, že asi 200 militantů změnilo stranu a zabralo část města Rakka, o kterém se obvykle mluví jako o „metropoli ISIS“. Člověk si musí položit otázku, zda takové zprávy nepředstavují nějaké snahy místních sunnitských sil o nastolení příměří s nejméně jednou ze tří sil pochodujících obecně ve směru na Rakka – se Syrskou arabskou armádou, s kurdskými militanty anebo i s ještě dost vzdálenými iráckými silami, které v současnosti zaměřují svou ofenzivu na Mosul.


Vzhledem k tomu, že ISIS všechny strany syrského mírového procesu vyhlásily za nepřijatelnou, to také znamená, že sunnitští političtí hráči ve východní Sýrii a v západním Iráku (spolu s jejich zahraničními sponzory jako Saúdská Arábie a Katar), kteří ISIS poskytli jak značné množství odborné pomoci, tak lidské síly, teď budou muset značku ISIS maskovat, když budou chtít mít také místo u jednacího stolu. A tak způsobem, který se moc neliší od toho, co svého času použilo Rakousko, co bývalo dost nadšenou součástí Třetí říše, a které přišlo na to, jak být vítěznými mocnostmi II. světové války „osvobozeno“, místo aby bylo „okupováno“, to i tady musí sunnitské kmeny naaranžovat tak, aby to vypadalo, že jsou osvobozeny.

Viděli jsme, jak se podobný proces před desetiletím rozvinul v Iráku. US vyplašené z rostoucí síly šíitských milicí a šíitských politických stran v Iráku, a také z úspěchu šiítského Hezbollahu v bojích proti vpádu izraelských IDF v roce 2006 v Libanonu, se tehdy rozhodly uzavřít separátní mír se sunnitskými vzbouřenci. To se pak stalo tím „Sunnitským probuzením“. Ti sunnité však během předchozích tří let těžko „spali“, ve skutečnosti těmi povstalci byli oni, když zahraničních bojovníků byla jen malá příměs. Jakmile se do toho US pustily a snažily se udělat si ze sunnitů spojence, byli zahraniční bojovníci převážně evakuováni a pár těch nejzrůdnějších bylo „povýšeno“ mezi mučedníky, načež přišla na svět povídačka, jak sunnitské kmeny porazily al-Kaiídu, jejímiž byly údajně po celé ty tři roky zajatci! To vedlo k sériím US zprostředkovaných dohod o sdílení moci mezi hlavními etnickými skupinami v Iráku před tím, než se to uspořádání sesypalo, což nám dalo zrod irácké složky ISIS.

[quote align="center" color="#999999"]