Aktualizace: Zde jsou poslední titulky z Ruska, kde je ministerstvo obrany s Turky s rozumem v koncích. RUSKÉ MINISTERSTVO OBRANY ŘÍKÁ, ŽE ‘TERORISTÉ’ V SYRSKÝCH PROVINCIÍCH IDLIB A ALEPPO NADÁLE Z TURECKÉHO ÚZEMÍ DOSTÁVAJÍ ZBRANĚ A POSILY – INTERFAX TURECKO ZAHAJUJE ‘MASOVÉ’ DĚLOSTŘELECKÉ ÚDERY PROTI SYRSKÝM VLÁDNÍM SILÁM A ‘SYRSKÉ’ VLASTENECKÉ OPOZICI – CITUJE RIA MINISTERSTVO OBRANY


Turecko v úterý bombardovalo Sýrii už čtvrtý po sobě následující den, neboť Ankara vystupňovala úsilí o posílení rebelů tváří v tvář postupu kurdských YPG. „Až 150 teroristů během 4-denního ostřelování stanovišť PYD bylo zabito,“ napsal dnes provládní Yeni Safak s dodatkem, že „PYD podporovaná jako US, tak Ruskem spolupracuje s presidentem Basharem al-Assadem na kontrole oblastí podél turecké hranice.“

Kroky Ruska s Íránem na obklíčení Aleppa a odříznutí zásobovacích tras do Turecka umožnily YPG postoupit do měst u hranice, čímž v podstatě pro tuto skupinu zřídily převzetí severní Sýrie, kde byli velice úspěšní při zabrání značných územních rozloh. To je pro Ankaru značně nežádoucí výsledek, když je president Recep Tayyip Erdogan za každou cenu připravený zvrátit rozmáhající se lidovou podporu pro pro-kurdskou stranu HDP, která je přinejmenším v myslích vládní strany AKP pouhým politickým křídlem tureckého kurdského odboje PKK.

Erdogan nerozlišuje mezi PKK (kterou jak Turecko, tak US oficiálně vyhlásily za teroristickou skupinu) a YPG. Na druhou stranu US otevřeně podporují syrské Kurdy a jejich postupy podpořily nálety. Ankara se děsí, že když se YPG dovolí, aby propojili území, která kontrolují na východ od Eufratu s územími, která kontrolují na západ od této řeky, tak v podstatě zřídí proto-stát na hranicích, čímž osmělí PKK, aby zkusila to samé na jihovýchodě Turecka, kde se Kurdové už snaží o autonomii.

Přihoďte k tomu fakt, že města, která chce YPG zabrat, drží rebelové, které v krachujícím pokusu svrhnout Bashara al-Assada podporuje Ankara, a budete mít všechny důvody k podezření, že Turecko nejenže bude dále ostřelovat Azaz, ale také v to, že je opravdu ochotné do Sýrie vpadnout. Vždyť víte, „aby bojovalo s ISIS.“

Nejaktuálnější mapa. Poté, co padlo #Mare'a je teď na řadě #Azaz. pic.twitter.com/jxlQg75VdC

— Jakub Smigielski (@geopolish) February 16, 2016

V úterý máme ještě více náznaků, že v Sýrii nadchází větší eskalace, když Turecko řeklo, že se „určitě“ zúčastní pozemní operace. „Bez ní není možné tu válku skončit,“ řekl Bloomberg činitel, který mluvil pod podmínkou anonymity. Vidíte, jak to funguje? Je to stejná logika, jakou nasadila Francie, když její činitelé vyhlásili, že nejlepším způsobem, jak zastavit utečeneckou krizi, je bombardovat Sýrii. Je „nemožné“ ukončit válku v Sýrii… bez vstupu do války v Sýrii.

Tento činitel rovněž řekl, že neexistuje žádný plán na „jednostrannou“ pozemní operaci Turecka nebo Saúdské Arábie, nýbrž podle ankarského dopisovatele Yeni Safak plánuje Turecko vyslat do Sýrie vojska do hloubi 10 km ke zřízení „bezpečné zóny.“ Ankara má zjevně obavy, že když padne oblast Azat-Tal Rifaat do rukou YPG, tak by se na tureckou hranici mohlo přivalit 400-500 tisíc uprchlíků.

Teď pomyslete na to, že není vůbec jasné, proč by k tomu mělo dojít. Opravdu jsou tu otázky nad historií YPG ohledně lidských práv, ale těžko se rovnají ISIS nebo al-Nusra. Proč by civilisté utíkali po statisících, zdaleka není jasné a určitě to vypadá, jako by si Turecko jen hledalo záminku, aby mohlo zabezpečit zásobovací trasu pro al-Nusra a další sunnitské rebely, aby jim ji neodřízli, a znemožnit Kurdům, aby kontrolovali klíčová pohraniční města. Plán na „bezpečnou zónu“ – který je reminiscencí absurdního nápadu na „od ISIS vyčištěné“ zóny z loňské ho srpna – by údajně vyžadoval podporu US. Amerika, tvrdí Yeni Safak, „nebyla nikdy už od počátku upřímná ohledně odchodu Assada.“

Turecko navíc teď říká, že do Azazu přes Turecko přešlo 500 vojáků FSA, aby odrazili postup YPG. Tady je zase Yeni Safak:

Přes Turecko na syrské území vstoupilo až 500 bojovníků Svobodné syrské armády (FSA), aby bránili město Azaz obležené silami milicí syrských Kurdů.

Rusy podporované syrské pro-vládní síly odřízly poslední zásobovací trasu známou jako koridor Azaz propojující částečně opozicí držené Aleppo s Tureckem. Pokud tento poslední koridor úplně padne, přijdou skupiny rebelů o ty čtvrtě v Aleppu, které v současnosti kontrolují, tj. převážně na východě.

[quote align="center" color="#999999"]