Na bruselském zasedání ministrů financí eurozóny prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, že v případě opětovného zavedení hraničních kontrol může dojít ke kolapsu eura. "Bez Schengenu, bez volného pohybu pracovníků a bez svobody cestování ve prospěch všech Evropanů euro nemá smysl," řekl Juncker v pátek v Bruselu. "Ten, kdo zruší Schengen, přivede vnitřní evropský trh do hrobu. Problém nezaměstnanosti bude již těžko zvládnutelný."


Junckerovo prohlášení o hrozbě svědčí o zoufalství. To dokazuje i fakt, že Juncker upozorňuje také na náklady zabezpečení hranic. V případě, že by došlo k znovuzavedení hraničních kontrol, náklady na kontroly dosáhnou tří miliard eur za rok, varoval Juncker.

V průběhu uprchlické krize, několik států EU se vrátilo k hraničním kontrolám, které v rámci schengenského prostoru mohou být pouze ve výjimečných případech a na krátkou dobu.

Německý ministr Wolfgang Schäuble varoval nezvykle ostře po zasedání ministrů financí EU v Bruselu a to, že EU se nemůže vrátit do původního stavu, vnitřní trh nebo měnová oblast by se zhroutila.

[quote align="center" color="#999999"]