Četná videa z protestů PEGIDY o sobotním propuknutí násilností podle tvrzení pronášených aktivisty PEGIDY zjevně ukazují, že ty zápalné lahve vrhali ‚žurnalisté‘, nikoliv protestující. Původ zápalných lahví dosud nebyl přesvědčivě dokázán, avšak jejich používání způsobilo to, že německá pohotovostní policie tento pochod zastavila, když následně propukly násilnosti a policisté zakročili, použili i vodní dělo a nasadili slzný plny.


Videa sdílená na Facebooku, Twitteru a YouTube – shlédnutá za posledních pár dnů více než milionkrát – ukazují rozhněvaného muže mluvícího na protestu s policií, přičemž je kritizoval, že nechali policejní kordonem projít muže, jen proto, že měl novinářských průkaz, i když přeci viděli, že právě on ty zápalné lahve vrhal.

Než si policista vyžádal, že aby videozáznam byl ukončen, tak muž policistům řekl: „Hej, tohohle! Zastavte ho prosím a zjistěte jeho identitu. Ten právě hodil zápalný granát, ten, co jste ho právě nechali projít, oblečený do šedého kabátu… ten právě hodil zápalnou bombu a vy jste ho nechali projít, co se to tu děje? Co se to děje?

Další člověk mimo záběr, na toho policistu křičí: „To tisk kolem hází ty zápalné bomby!“

[quote align="center" color="#999999"]