„Většina cizinců, s nimiž jsem se setkal, nás považuje za šílené. Téměř všichni v nás vidí hrozbu pro světové společenství," prohlásil bývalý velvyslanec USA Dan Simpson. „Mír na Zemi nenastane, dokud USA budou prodávat zbraně a rozpoutávat války," říká v komentáři v americkém deníku Pittsburgh Post-Gazette asistent šéfredaktora a bývalý americký velvyslanec v několika zemích Dan Simpson. A kritika politiky USA z jeho pera je neobvykle ostrá.


„Při pohledu na Spojené státy ke konci roku 2015, jsem dospěl k závěru, že jsme – národ vrahů, doma i v zahraničí,“ říká bývalý diplomat. "Ať se vám to líbí nebo ne, tohle je naše reputace. Nejvíce cizinců, se kterými jsem se setkal, nás považuje za šílené. Téměř všichni v nás vidí jako hrozbu pro mezinárodní společenství…"

„V zahraničí nás považují za vrahy,“ dodává Simpson. „Ostatním zemím nezbývá, než se jen modlit u svého boha nebo bohů, aby se Spojené státy nerozhodly prosadit svou vůli, ať už prostřednictvím zřízení formy vlády, která, podle našeho názoru pro ně vhodná, nebo využití jejich určitých porušení, které údajně spáchaly, jako záminku, abychom na ně naházeli své bomby nebo poslali drony zabít jejich vůdce."

Na podporu svých slov exvelvyslanec cituje několik příkladů – od Iráku a Afghánistánu až po Libyi a Jemen. Rovněž vyjádřil názor, že „někteří takzvaní spojenci", jako jsou Britové, „berou naší stranu ve snaze nějak obrousit naše vražedné sklony". Podle něj, další země, včetně Indie, které se USA dvoří jako potenciálnímu kupci svých zbraní, ne náhodou se radši obracejí na Rusko.

[quote align="center" color="#999999"]