Migréna, silná bolest zad, zvýšená teplota…pouze některé z celé řady problémů, které všichni známe. Ať už z důvodu nedostatku času anebo touhy odstranit bolest co nejrychleji, spousta z nás se stala závislá na farmaceutikách jako aspirin nebo ibuprofen. Tyto prášky jsou velmi oblíbené, protože zabírají za krátké časové období. Před 5 lety jsem si nechal vytrhnout svůj zub moudrosti. Tu nesnesitelnou bolest, co následovala, jsem se pokusil překonat, ale po 24 hodinách utrpení bez spánku jsem si vzal aspirin. Usnul jsem do hodiny.

Proč tedy dávám dohromady článek o negativech těchto látek, když tolika lidem pomohly od bolesti včetně mě?

Zjistil jsem totiž, že dopad těchto tlumičů bolesti v dlouhodobém měřítku je daleko závažnější než krátkodobá úleva, kterou nám poskytují.

Užívání aspirinu má mnoho vedlejších účinků včetně selhání ledvin, jater, ztráty sluchu a dalších. Studie z r. 2000 ukázala, že denní dávka 75mg značně pozmění funkčnost ledvin.

Další výzkum z r. 2009 zase prokázal, že 80% lidí (v jinak perfektním zdravotním stavu) prožilo po 14denním užívání lehkou otravu.

Ibuprofen svými vedlejšími účinky, jako je anémie, poškození DNA, hypertenze a další, přebíjí i aspirin.

„Dlouhodobé užívání ibuprofenu nebo diclofenacu má stejnou pravděpodobnost stát se příčinou infarktu jako Vioxx, prášek, jenž byl kvůli svým vedlejším účinkům stažen z prodeje.“ – článek publikovaný v Reuters [/quote]

Závěrem si z tohoto článku můžete odnést, že nehledě na váš věk a zdravotní kondici užívání takových prášků vás může negativně ovlivnit.

Obzvláště pokud jste se dostali do fáze, kdy se vám již bez nich neuleví. Naštěstí existuje několik potravin, které vám pomohou s bolestí bojovat.

Ty jsou následující:

  • ZÁZVOR — Tato běžná ingredience je v Asii, Indii a arabském světě součástí léčebných kůr i pokrmů. Zázvor je známý pro své protizánětlivé účinky. 1000mg zázvoru každý den pomáhá ženám s menstruační bolestí.
  • KURKUMA — Kurkuma je stejně jako zázvor dobrá proti zánětu a zlepšuje trávení.
  • OMEGA 3 MASTNÉ KYSELINY — Stejně efektivní jako ibuprofen, avšak bez vedlejších účinků a chemických látek.
  • ZMĚNA JÍDELNÍČKU — Pokud najdete ty správné suroviny, můžete se změnou stravování stát více odolní vůči bolesti. Navýšení množství čerstvého ovoce a zeleniny ve vašem jídelníčku zvýší množství kyseliny salicylové ve vaší krvi, a tím pak budete bolest snášet lépe.

Zdroj: greenmedinfo.com