Instantní nudle jsou velmi populárním pokrmem pro ty, kteří nestíhají (zejména studenti). I když si asi o nich nemyslíte, že jsou nejzdravější, domníváte se, že nejsou zas tak špatné, nebo že nejsou minimálně horší než hamburger, burrito nebo hranolky. Dr. Braden Kuo z Massachusettské všeobecné nemocnice provedlo první experiment svého druhu a použil mini kameru k tomu, aby natočila, co se děje v trávicím traktu poté, co sníte instantní nudle.
ANI PO HODINÁCH TRÁVENÍ SE NEZMĚNÍ
Ani po dvou hodinách v žaludku nudle nezmění svou konzistenci a jsou téměř nedotčené, a to z několika důvodů:
Než lidský trávicí trakt zpracuje takto průmyslově zpracované jídlo, trvá mu to několik hodin. Když jídlo zůstává v trávicím traktu takovou dobu, ovlivní to vstřebávání živin. Ačkoli v případě instantních nudlí se o živinách nedá moc mluvit. Místo nich je tam celá řada aditiv včetně toxického terciálního butylhydrochinonu (TBHQ). Tato látka zůstane ve vašem žaludku spolu s nudlemi a nikdo neví, jaké má nadměrné vystavení této látce účinky. Pravděpodobně ne moc dobré.
5 GRAMŮ TBHQ JE UŽ SMRTÍCÍCH TBHQ
se sice řadí mezi antioxidanty, ale nezapomínejte na to, že jde o syntetickou chemikálii pouze s antioxidantními účinky. Běžně ho najdete ve všech produktech amerických sítí McDonald’s, ale také v lacích, pesticidech nebo kosmetice a parfémech.
Tady je seznam vedlejších účinků, které může nadměrné vystavení 1 gramu TBHQ způsobit:
- Zvracení a nevolnost
- Zvonění v uších
- Blouznění
- Pocit zadušení
- Zhroucení
INSTANTNÍ NUDLE VEDOU K METABOLICKÉMU SYNDROMU
Pokud stále zvažujete, že si nudle dáte na oběd, měli byste si ještě přečíst studii vydanou Journal of Nutrition, která zkoumala účinky nudlí na ženský metabolismus. Ženy, které jí instantní nudle více než 2x za týden, mají o 68% větší šanci mít metabolický syndrom – skupinu symptomů, které směřují k obezitě, zvýšenému krevnímu tlaku, zvýšené hladině cukru v krvi a také cholesterolu. Navíc u těch, kteří nudle často konzumují, byly naměřeny snížené hladiny bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitaminu A nebo C.
K romě TBHQ v instantních nudlí najdeme i glutaman sodný (MSG), což je velice škodlivá látka, které napadá buňky až do zániku, způsobuje mozkovou dysfunkci a v závěru může vést i k Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě.
VRAŤTE SE K „ŽIVÉMU“ JÍDLU
Samozřejmě, že když si párkrát dáte instantní nudle, tak vás to samozřejmě nezabije, ale pokud k tomuto zvyku tíhnete často, může to způsobit vážné zdravotní problémy.
Průmyslově zpracované potraviny obecně vedou k nárůstu váhy a způsobují chronická onemocnění, jelikož jsou bohaté na karbohydráty, umělé ingredience, ale opačně neobsahují téměř žádné živiny nebo vlákninu. Vynechání takových potravin si vyžaduje předchozí plánování vašeho jídelníčku, ale věřte, že to jde a že se vám to vyplatí.
Zdroj: articles.mercola.com