Je to šokující, ale opravdu 1 ze 3 dětí je v USA obézní. Co tak asi můžou jíst, že pořád přibírají? To byla otázka Rebecy Plantier, která napsala článek o tom, co jedí malí Francouzi na oběd. Chtěla totiž vědět, proč francouzské děti nejsou tlusté a objevila tím spoustu zajímavých informací o školních obědech. Dva měsíce předtím si vedení jídelny najalo dietologa, který jim sestavil menu, jenž obsahuje vyvážené množství proteinu, komplexních tuků, ovoce, zeleniny, a ne příliš cukrů.
Dalším rozdílem je, že francouzské jídelny připravují jídlo na místě. Což znamená žádné předbalené makarony nebo pizzu. Všechny bramborové kaše jsou rozmačkány v kuchyni a všechny polévky jsou denně připravovány. Většina předem zpracovaných potravin totiž obsahuje toxické konzervanty a aditiva, které přispívají k obezitě a dalším zdravotním problémům.
Odkud jídlo pochází
Veškeré maso, ovoce i zelenina je lokální. I když to ještě není na denním pořádku, vedení jídelny zařadilo organické jídlo do menu aspoň jednou měsíčně. Jediným nabízeným nápojem je filtrovaná voda. Porovnejte to se sladkými nápoji, které jsou nacpané kukuřičným sirupem v amerických jídelnách, a celá kauza s obezitou začne být mnohem jasnější.
Tady jsou fotografie týdenního menu v jedné francouzské školní jídelně. (Jsou zde pouze 4 obědy, protože ve středu děti ve Francii nechodí do školy.)
Pondělí
Předkrm: Okurkovo – rajčatový salát
Hlavní chod: Marinované telecí s houbami, brokolicí a sýrem
Dezert: Jablečný koláč
Úterý
Předkrm: Rajčatovo – zelný salát
Hlavní chod: Roastbeef, brambora, pečená rajčata s bylinkami
Dezert: Kiwi
Čtvrtek
Předkrm: Tabouleh (vyrobený z bulguru)
Hlavní chod: Párečky, cuketa
Dezert: Nanuk, jablko
Pátek
Předkrm: Bramborový salát
Hlavní chod: Obalovaná ryba, květák se sýrem
Dezert: Broskev
Etiketa francouzského stolování
Možná úplně nejzajímavějším rozdílem mezi francouzským a americkým stravováním je celkový způsob toho, jak dětí jedí.
[quote align="center" color="#999999"]
„Jakmile francouzské děti vstoupí do jídelny, rozesadí se ke stolům pro čtyři a čekají, až jim starší studenti (samozřejmě dobrovolníci) donesou jídlo na stůl. Pouze dítě, které sedí na „červené“ židli, může dojít pro stůl načepovat více vody nebo si dojít přidat pro celý stůl. Po prvním chodu (obvykle salát), dobrovolníci donesou hlavní chod. Následuje sýrový chod (obvykle jogurt s kouskem camambertu) a poté dezert (nejčastěji čerstvé ovoce).“ [/quote]
Co jedí americké děti
Níže uvedené jsou fotografie příkladem obědů nabízených napříč USA a pochází z webové stránky American Lunch Room, která školní obědy ilustruje. Rozdíl je jasný viz náš článek Toto jí americké děti .
Odkud jídlo pochází
Rozdíl mezi francouzskými a americkými obědy je přinejmenším ostudný. Nevinné děti v celých USA jsou doslova vykrmovány a otravovány systémem a nikdo o tom nemluví .
Nejde pouze o zdravotní, ale rovněž o sociální, výchovný a politický problém. Nejen že si rodiče nemohou dovolit vyváženou stravu pro jejich děti, ale zároveň o ní ani nic neví.
Je načase, abychom s tím něco udělali! Pokud se i Vaše dítě stravuje ve školní jídelně, zjistěte si, co přesně mu tam vaří a popřípadě se dožadujte změny. Jestliže Vašemu dítěti balíte oběd do krabičky, přidejte mu kousek ovoce nebo zeleninové smoothie.
Mluvte o problému stravování ve školních jídelnách a předejděte tak obezitě, cukrovce typu B a dalším nemocem Vašich dětí!
[quote align="center" color="#999999"]
[/quote]
Zdroj: c-e.com