O školní stravě povětšinou víme, že její kvalita je mizerná a pohled na ni nevábný. Jen málo z nás ale dělá něco pro to, aby se změnily zpracované a na živiny chudé pokrmy, které jsou dětem servírovány. Všeobecně se soudí, že náklady jsou tím, co nám upírá zdravější alternativy. Sdružení Fed Up s tím však nesouhlasí. „Není velkého cenového rozdílu mezi výživnou a nevýživnou školní stravou. Stoupenci tohoto hnutí kromě toho uvádějí, že až 71 procent dětí není spokojených s obědy, které ve školách dostávají. Neexistuje tudíž prostor pro další výmluvy, proč se nepřiklonit ke zdravější stravě.
Vzhledem k sílící epidemii dětské obezity ve Spojených státech vyžaduje to, co se dětem servíruje, maximální pozornost. Sdružení Fed Up zapojilo více než 25 tisíc dětí do svého projektu „pravá podoba školních obědů“. V rámci projektu bylo zasláno na 7 025 fotografií školních jídel z celé země. Fed Up nyní umožňuje návštěvníkům svých stránek, aby si fotografie prohlídli a hlasovali pro „Jíst“, nebo „Vyhodit“. Zde je několik příkladů toho, co je americkým školákům servírováno.
Vepřová šlichta
Nudlové překvapení
Nachos
„Pizza“
„Těstoviny“
Čili „cheese dog“ a hranolky
Křupavé bramborové klínky
Salisburský steak
Beefaroni
Zmrazené „ cosi “
Tyto pokrmy představují běžnou stravu servírovanou na základních a středních školách po celé zemi. Jsou bohaté na tuk a cukr, chudé na živiny a vlákninu. Spojitost náležité diety, chování a prevence chorob se zcela přehlíží.Chceme-li snížit náklady na zdravotní péči, předcházet chorobám, eliminovat emoční vypětí a výkyvy v chování u dětí a dospívajících, musíme se více zabývat tím, co děti konzumují.
[quote align="center" color="#999999"]
[/quote]
Zdroj: trueactivist.com